Iberia podepsala dohodu o fúzi s British Airways

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. června (ČTK) - Španělská letecká společnost Iberia podepsala dlouho očekávanou dohodu o fúzi s British Airways v hodnotě osm miliard eur (206,2 miliardy Kč). Dohodu nyní musí ještě schválit akcionáři obou firem, hlasování by se mělo uskutečnit v listopadu. Uvedla to Iberia v dnešním prohlášení. Spojením mají vzniknout třetí největší aerolinky na světě podle tržeb.

Obě firmy začaly o spojení jednat v červenci 2008. Podpis dohody již firmy oficiálně oznámily v dubnu, avšak nynější dohoda zahrnuje nově i dohodu o penzijním fondu BA, který je v deficitu a dokončení dohody ohrožoval. Iberia má nyní nově možnost zrušení dohody, pokud se objeví další problémy s penzijním fondem. Jinak se podmínky dohody nemění, napsala agentura Reuters.

Obě společnosti budou i po spojení létat nadále pod svojí značkou. Akcionáři British Airways mají vlastnit v nové skupině podíl 55 procent a Iberie 45 procent.

Nová skupina bude se 408 letadly létat do 200 destinací po celém světě. Silné postavení bude mít hlavně na linkách mezi Evropou a Severní Amerikou, Iberia je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří pětinový podíl. Ročně obě společnosti přepraví přes 61,5 milionu cestujících a jejich příjmy se mají pohybovat kolem 20 miliard USD (422,5 miliardy Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK