České dráhy zmodernizují staré motoráky za 1,55 miliardy korun

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - České dráhy chtějí přestavbou starých motoráků řady 810 a přípojných vagonů získat celkem 62 dvouvozových vlakových souprav pro regionální tratě. Na modernizaci vypsal podnik výběrové řízení, odhadovaná hodnota zakázky je 1,55 miliardy korun. ČTK to dnes oznámil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Po modernizace bude jeden z vozů soupravy nízkopodlažní, ve vlaku bude bezbariérové WC, prostor pro jízdní kola nebo audiovizuální informační systém. Koženkové lavice budou nahrazeny plyšovými sedačkami. Příkladem takové změny jsou žluté vlaky Regionova, kterých už na krajských kolejích jezdí 150. Reginovy pro dráhy vyrábí ze starých motoráků šumperský podnik Pars nova.

Motorové vozy 810 jsou jednou z ikon české železnice, dráhy jich stále na lokálkách provozují stovky. Vozy vyráběla Vagónka Studénka od poloviny 70. let minulého století, mezi lidmi se pro ně vžila řada přezdívek, například autobus, kufr nebo orchestrión. Kromě přestavby "orchestriónů" se dráhy snaží obnovit vozový park v regionech nákupem nových souprav, například motoráků od společnosti Stadler.

Naposledy České dráhy vypsaly výběrové řízení na dodávku osmi patrových elektrických vlaků, předpokládaná hodnota zakázky je 1,64 miliardy korun. Podnik rovněž bude modernizovat 19 lokomotiv Brejlovec za téměř 700 milionů korun.

sin dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK