Co týden dal?

09.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Češi vsadili na mistrovství světa ve fotbalu v Jihoafrické republice více než miliardu korun a šampionát se tak stal co do objemu sázek největší letošní sportovní událostí. Více v našem pravidelném článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční míra inflace v Německu zpomalila v červnu na 0,9 procenta z květnových 1,2 procenta. Proti předchozímu měsíci ceny stouply o 0,1 procenta, stejně jako v květnu. Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie inflace činila 0,8 procenta.
  • Úrokové sazby hypotečních úvěrů se ve Spojených státech za poslední týden opět snížily a u nejpoužívanější hypotéky na 30 let s pevnou úrokovou sazbou se dostaly na 4,57 procenta. Úrok se tak dostal nejníže za posledních 50 let, podle expertů to ale nemusí stačit na to, aby se na realitní trh dostavilo oživení.
  • Země střední, východní a jihovýchodní Evropy čeká letos jednoprocentní růst hrubého domácího produktu, v příštím roce by se měl zvednout na 2,5 procenta a v roce 2012 by měl dosáhnout růstu 3,5 procenta. Za oživením bude hlavně export, který by měl dorovnat dopad úsporných balíčků. Také investice a spotřeba domácností by se v příštích dvou letech měly zotavit. Vyplývá to z prognózy, kterou představili zástupci Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání.
  • Mezinárodní měnový fond zvýšil výhled růstu globální ekonomiky na 4,6 procenta z předchozích 4,2 procenta. Podle dnešního prohlášení MMF globální ekonomika oživuje rychleji, než se čekalo, avšak dluhové problémy v Evropě zvyšují finanční rizika.
  • Spojené státy do pěti let zdvojnásobí objem exportu, jak si daly původně za cíl. Uvedl to americký prezident Barack Obama. Zároveň jmenoval 18 členů nového poradního orgánu, který bude prezidentovi s exportem radit. Od ledna do dubna se objem amerického vývozu meziročně zvýšil o 17 procent.
  • Zhruba třetina ze 175 bank, které působí na Ukrajině, bude v letošním roce potřebovat kapitálovou injekci v celkové hodnotě asi 40 miliard hřiven (zhruba pět miliard USD; přes 101 miliard Kč). Ukazují to výsledky zátěžových zkoušek, které dnes zveřejnila tamní centrální banka.
  • Německá automobilka Volkswagen prodala za šest měsíců letošního roku více než 3,5 milionu vozů. Meziročně prodej největšího výrobce aut v Evropě stoupl o zhruba 15 procent.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila úvěrový rating Ukrajiny o jeden stupeň na B z dosavadního hodnocení B minus. Agentura tak reagovala na novou úvěrovou dohodu země s Mezinárodním měnovým fondem.  

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Nový guvernér České národní banky Miroslav Singer vyjádřil vážné výhrady vůči možným regulačním opatřením v Evropě. Uvedl to dnes list Wall Street Journal. Singer se podle listu obává, že přístup Evropské unie k regulaci finančního sektoru je špatný a nesouhlasí s názorem, že finanční krizi způsobil nedostatek mezinárodní regulace. Singer zopakoval, že vzhledem k nejistotě kolem eurozóny v důsledku dluhové krize v Řecku prozatím nemá smysl uvažovat o přijetí eura v ČR.
  • Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 16,9 procenta po dubnovém růstu o 10,9 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v květnu meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 27,2 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.
  • Češi vsadili na mistrovství světa ve fotbalu v Jihoafrické republice více než miliardu korun a šampionát se tak stal co do objemu sázek největší letošní sportovní událostí. Sázkaři byli kvůli několika překvapivým výsledkům méně úspěšní než obvykle. Shodly se na tom největší tuzemské sázkové kanceláře. Favoritem na titul mistra světa je podle sázkařů i bookmakerů Španělsko.
  • Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce června zvýšil o téměř 68 miliard korun na 1,246 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 118.000 korun. Za posledních 12 měsíců stát zvýšil svůj dluh o téměř 109 miliard korun.
  • Prodej osobních a lehkých užitkových aut v 1. pololetí letošního roku vzrostl o tři procenta na 94.929 vozů. Poptávka po osobních vozech stoupla o 12,4 procenta na 89.026 aut, prodej užitkových vozů naopak klesl o 54 procent na 5903 vozidel. Vyplývá to z materiálů Svazu dovozců automobilů.
  • V červnu bylo v ČR vyhlášeno 161 firemních bankrotů, což je o 40 bankrotů více než v květnu. Červnový vývoj tak nenavázal na meziměsíční pokles počtu vyhlášených bankrotů v květnu a v březnu. Počet firemních bankrotů se v červnu v meziročním srovnání zvýšil o více než třetinu.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. I tak je to ovšem nejhorší červnový výsledek za posledních deset let. Ke snížení deficitu pomohl mimo jiné vyšší příjem na daních z příjmu právnických osob. Loni ke konci června státní rozpočet vykázal deficit 68,3 miliardy korun.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Dvě Eura, dvě Eurozóny

Budou se chudší evropské regióny vyrovnávat s bohatšími, nebo se Evropa naopak rozdělí na bohaté centrum a chudé periférie? Jaký je váš názor?

                                                

Anketa

Budoucí vláda hodlá snižovat výdaje na státní podporu stavebního spoření cestou jednorázové srážkové daně, následně snížením příspěvku na 1500 Kč. Založili byste novou smlouvu za takových podmínek? 

  • Ano,1500 Kč by mi stačilo - 12 %
  • Ne, hledal bych jiné možnosti - 88 %  

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU