Díl IV.: Veverkovi staví s malým přijmem dům

02.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V tomto díle si ukážeme, jak lze s malým příjmem postavit dům v mladém věku. Muž 23 let (kuchař), žena 21 let (administrativní pracovnice). Jsou svobodní, plánují společnou budoucnost...

Rodina: muž 23 let (kuchař), žena 21 let (administrativní pracovnice). Jsou svobodní, plánují společnou budoucnost. Nemají vysokoškolské vzdělání a pracují oba dva od svých 17-ti let. Jsou oba velice spořiví a nemají vysoké nároky při trávení volného času. Na dovolené v zahraničí byli jen jednou, nekupují si drahé zařízení ani oblečení. Bydlí odděleně, každý u svých rodičů. Petr nepřispívá na domácnost, protože pomáhá v domácím hospodářství, které rodině zvyšuje příjem. Iva přispívá dvěma tisíci korunami. Jejich prioritou je postavit si menší domek na vesnici za tři roky. V tomto díle si ukážeme, jak lze s malým příjmem postavit dům v mladém věku.

Spoření na bydlení

Petr ušetří 60 000 Kč ročně (ukládá na spořící účet u banky) a ještě si platí každý rok 18 000 Kč na stavební spoření. Ze svého prvního stavebního spoření, které mu založily rodiče v jeho 16-ti letech, má již 100 000 Kč. Nyní mu běží druhé stavební spoření, které mu vyprší za tři roky a bude zde mít naspořeno 120 000 Kč. Jelikož každý rok ušetří dalších 60 000 Kč, bude mít za tři roky 400 000 Kč (3x60 000+100 000+120 000). Stejnou sumu bude mít i Iva, které přispějí určitou částkou rodiče, protože je jedináček. Budou mít tedy 800 000 Kč, když jim bude 26 a 24 let. Což jsou velice slušné vyhlídky na zajištění bydlení v hodnotě 1,2 mil. Kč i bez hypotéky.
Po třech letech si vezmou úvěr ze stavebního spoření. Pokud jim nebude stačit částka, kterou by za běžný úvěr (6 %) získali, převedou si na účet stavebního spoření prostředky naspořené mimo stavební spoření.

Vládní podpora

Samozřejmě pokud bude za tři roky vyhlášen nějaký podpůrný program na bydlení pro mladé organizovaný vládou, využijí jej. Záleží na konkrétních podmínkách a možnostech, délce, výšce zadlužení, nárocích na příjem apod. Teprve poté, se lze správně rozhodnout, kterou možnost využít.

Shrnutí

Stavební spoření - je ideálním produktem na spoření pro mladé. Petr začal velice brzy a tato volba se mu vyplatila.

Vládní podpora - před červnovými volbami jsme se setkali s podporou bydlení pro osoby vytvářející novou bytovou jednotku v maximální výši 200 000 Kč. Debatuje se o tom, že podpory budou i v budoucnu a za výhodnějších podmínek. Někteří odborníci mluví o půjčkách za 3 % ve větším rozsahu. Nenávratné půjčky jsou zdá se velice dávnou minulostí.

Hypoteční úvěr - při neustálém poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů, je možné že se nakonec rozhodnou vzít si na nový dům částečnou hypotéku namísto úvěru ze stavebního spoření. Některé banky vyřizují hypotéky velice rychle a s menší administrativní náročností. Opravdu záleží na mnoha ukazatelích až v době zařizování bydlení. Během tří let se může leccos změnit.

Aktuální informace o problematice financování bydlení najdete v sekci Bydlení.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ