Nezaměstnanost klesá, ale jen „na oko“

14.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle aktuálních informací inflace stagnuje a nezaměstnanost opět mírně klesá. Současně ale se počet volných pracovních míst zvyšuje jen mírně, což ukazuje na budoucí růst nezaměstnanosti. Více v pravidelném měsíčním komentáři.

Ke 30. červnu 2010 bylo bez práce 500 500 lidí. To je o 14 279 méně než ke konci května 2010, meziročně přibylo 36 945 nezaměstnaných. Vyplývá to z údajů úřadů práce. Míra registrované nezaměstnanosti klesla na 8,5 %. Byla tak o 0,2 % nižší než v květnu 2010 a o 0,5 % vyšší než v červnu 2009.


Snížení nezaměstnanosti v duchu sezónních prací


Ke snížení nezaměstnanosti přispěl především vysoký počet lidí vyřazených z evidence uchazečů o zaměstnání. Bylo jich 63,1 tisíc. Řada z nich našla uplatnění v sezónně orientovaných odvětvích – zemědělství a stavebnictví, ve zpracovatelském průmyslu. Pokles nezaměstnanosti je tak jen dočasný a na podzim můžeme očekávat její růst.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Josef Novotný, finanční analytik Fio banky, a.s., uvádí: „I přes pokles nezaměstnanosti však není situace na trhu práce optimistická, když pokles byl především díky sezónním efektům a mírnějšímu propouštění než v začátku tohoto roku. Počet volných pracovních míst je stále malý s tvorba nových je prozatím velmi pomalá. V letních měsících budeme svědky zvýšení míry nezaměstnanosti, a to především díky přílivu nových absolventů škol. Očekáváme, že se nezaměstnanost přehoupne zpět přes 9% hranici.

Podle Kláry Valentové, specialistky na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark „v některých odvětvích zaměstnavatelé pokračují v nabírání lidí, obecně ale přetrvává opatrnost. Počet volných pracovních míst je toho důkazem. Navzdory poklesu nezaměstnanosti oproti květnu se počet volných míst ještě snížil. Mnoho zaměstnaneckých vztahů navíc nyní více než dříve vzniká jen na dobu určitou, což komplikuje i odhad vývoje v následujících měsících.


Nejvyšší míra nezaměstnanosti dlouhodobě na severu


Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla ke 30. červnu 2010 tradičně v okresech Most (15,6 %), Děčín (14,6 %), Bruntál (14,2 %), Hodonín (14,0 %), Karviná (13,7 %) a Ústí nad Labem (13,4 %). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,8 %), Praha (3,9 %), Praha-západ (4,2 %) a Mladá Boleslav (4,7 %).

Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech - pro zvětšení kliknout

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Více k aktuálním datům ohledně nezaměstnanosti naleznete v této zprávě: Analytici: Přes pokles nezaměstnanosti nepřibývá pracovních míst.


Inflace stagnuje


Podle ČSÚ zůstala celková hladina spotřebitelských cen v červnu na úrovni měsíce května (meziměsíční index 100,0 %). Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, které bylo kompenzováno poklesem cen v oddílech odívání a obuv a alkoholické nápoje, tabák. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v červnu stejný jako v květnu, tj. 1,2 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu stejně jako v předchozích dvou měsících 0,6 %.

Markéta Šichtařová za společnosti Next Finance s.r.o. k tomu uvedla: „Z pohledu vývoje vstupních cen do výroby je vše nastaveno k postupnému růstu. Ve prospěch mírného růstu cen hovoří to, že ekonomika během roku ožije doma i ve světě. Všude začnou růst ceny a ČR nebude výjimkou. Na druhou stranu ekonomika stále poroste hluboko pod svým potenciálem. Tlak na ceny zde tedy není výrazný. Navíc ho bude tlumit pokračující vysoká nezaměstnanost.

Graf 2: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad



Inflace je vyšší než uvádí prognóza ČNB


Meziroční inflace v měsíci červnu byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Tento rozdíl způsobil stejně jako v minulých měsících vyšší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. „Odchylka inflace od prognózy ČNB zůstává i v červnu mírná a navíc se i nadále týká omezeného okruhu položek spotřebního koše s obecně kolísavými cenami, takže celkově není prognóza zveřejněnými údaji zpochybněna,“ uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU