Co týden dal?

16.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ačkoliv nezaměstnanost podle údajů z uplynulého týdne klesá, v dlouhodobém horizontu příliš nepřibývá pracovních míst a míra nezaměstnanosti se tak i díky sezónním vlivům opět zvýší. Více v pravidelném týdenním přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Rozpočtový deficit řecké vlády se v prvním pololetí díky výrazným škrtům výdajů snížil v meziročním srovnání o 46 procent na 9,65 miliardy eur (246 miliard Kč). Pokles pololetního schodku byl hlubší, než předpokládá celoroční cíl snížení deficitu v rozsahu 39,5 procenta, oznámilo řecké ministerstvo financí.
  • Náklady na odstranění následků havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu už přišly britský energetický koncern BP na 3,5 miliardy dolarů (více než 70 miliard Kč). Akcie BP ale na burze v Londýně zpevnily o více než sedm procent v reakci na zprávu, že se firma chystá prodat část majetku.
  • Rozpočtový deficit Spojených států překročil v červnu, za prvních devět měsíců fiskálního roku, stejně jako o rok dříve hranici bilionu dolarů. Proti stejnému období předešlého roku se schodek mírně snížil z tehdejších 1,09 bilionu USD.
  • Slovensko by mělo naplnit závazky bývalé vlády a schválit kromě vzniku záchranného fondu eurozóny i finanční pomoc Řecku. Může se stát, že v budoucnosti ji bude potřebovat také. Novinářům to po setkání s novou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou řekl šéf Evropské komise José Barroso.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní rating Portugalska na stupeň A1. Je to snížení o dva stupně, rating ale zůstává v horní části investičního pásma. Moody's svůj krok zdůvodnila zhoršením finančních parametrů země ve střednědobém výhledu. Nicméně výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura další snížení zatím neplánuje.
  • Celosvětové škody z přírodních katastrof byly za letošní první pololetí vyšší než za celý rok 2009. Dosáhly 70 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč) a překonaly také průměr prvního pololetí za posledních deset let. V první polovině roku 2010 bylo na světě podle ní zaznamenáno 440 přírodních katastrof, což je za pololetí druhé nejvyšší číslo od roku 2000.
  • Nezaměstnanost v Řecku vzrostla za duben na 11,9 z březnových 11,6 procenta. Meziročně se ale její míra zvýšila o výrazných 2,5 procentního bodu, protože si úsporná politika vlády ve snaze snížit deficit a dluhy vzala svou daň v ekonomické aktivitě.
  • Slovenská vláda schválila vznik záchranného fondu eurozóny. Kabinet tak odblokoval využití mechanismu, který má zabránit opakování řecké dluhové krize v dalších zemích eura. Půjčku vysoce zadluženému Řecku však Bratislava asi nepodpoří. Kabinet premiérky Ivety Radičové poslancům parlamentu doporučil, aby se slovenským podílem na této pomoci souhlas nevyslovili.  

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Češi vsadili na mistrovství světa ve fotbalu v Jihoafrické republice více než miliardu korun. Fotbalový šampionát tak byl z pohledu sázkových kanceláří největší sportovní událostí roku, která překonala mistrovství světa v hokeji i zimní olympiádu. K rekordnímu objemu sázek pomohlo nově i internetové sázení, shodly se největší tuzemské sázkové kanceláře.
  • Nezaměstnanost v Česku se v červnu meziměsíčně snížila o 0,2 procentního bodu na 8,5 procenta. Analytici podobný vývoj očekávali, avšak varují, že za červnovým poklesem stojí hlavně sezonní práce. V dlouhodobém horizontu podle nich volných pracovních míst příliš nepřibývá a nezaměstnanost se opět zvýší. Minulý rok ve stejném období míra nezaměstnanosti činila osm procent.
  • Červnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Hlavním důvodem rozdílu byl stejně jako v minulých měsících vyšší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. Vyšší oproti prognóze byl také nárůst regulovaných cen. Informoval o tom ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly stejně jako v předchozím měsíci meziročně o 1,2 procenta.
  • Hlavním úkolem ministerstva financí bude především reforma daňového systému, jeho zjednodušení a zastavení zadlužování země. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS) při uvedení do funkce ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Kalousek nahradil ve funkci Eduarda Janotu. Ten byl před vznikem vlády Jana Fischera na ministerstvu náměstkem zodpovědným za státní rozpočet.
  • Česko odmítá návrhy Evropského parlamentu, aby nové dohledové orgány Evropské unie nad bankami a finančním trhem měly možnost přijímat rozhodnutí bez ohledu na národní centrální banky. Novinářům to řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. O nové podobě finančního dohledu v současnosti jednají členské státy s Evropským parlamentem, Češi patří do tábora odpůrců větších pravomocí pro nové instituce.
  • Nová vláda se zavedením šrotovného na podporu nákupu nových osobních aut nepočítá. Vyplývá to z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka.
  • Tuzemská ekonomika by měla letos podle nových odhadů ministerstva financí vzrůst o 1,6 procenta. Úřad tak zlepšil letošní výhled z původních 1,5 procenta. Pro příští rok naopak MF odhad růstu HDP mírně zhoršilo na 2,3 procenta z předchozích 2,4 procenta. Loni ekonomika klesla o 4,1 procenta.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala v prvním pololetí 378.747 aut. Proti loňsku to bylo více o 15 procent. Největší zásluhu na tom má především Čína, kde firma prodala 84.135 vozidel, což představuje meziroční nárůst 83 procent. V Česku prodej meziročně stoupl o 16,6 procenta na 30.431 aut.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důvěřujete nově vznikající koalici, že se jí podaří prosadit potřebné reformy?

Formující se nová vláda a lídři koaličních stran slibují zásadní změny a reformy. Věříte jim to?

                                                     

Anketa

Prázdniny jsou tady a s nimi i doba zahraničních dovolených. Jakým způsobem a kde měníte hotovost při cestách na zahraniční dovolené?

  • Měním v ČR ve směnárnách - 60 %
  • Měním v ČR v bance - 15 %
  • Měním až v zahraničí - 2 %
  • Hotovost neměním, platím kartou - 23 %

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU