Nová emise HZL z ČMHB má variabilní kupón

04.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Českomoravská hypoteční banka dnes vydává již celkově devátou emisi hypotečních zástavních listů v objemu 1 miliardy Kč.

Emise, již druhá v rámci dluhopisového programu, přináší novinku - variabilní kupón vázaný na PRIBOR 12M. Výše kupónu pro první rok bude činit 4,73 %. Hypoteční zástavní listy budou splatné v roce 2007 a budou prodávány nad nominální hodnotu, která činí 10 000 Kč.

"Očekáváme, že celá emise bude tak jako vždy prodána téměř okamžitě," říká k tomu člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro věci finanční Rudolf Kostka a dodává: "Zájem o HZL je logický, neboť představují jednu z nejbezpečnějších a nejzajímavějších investičních příležitostí. Výnosností stále výrazně převyšují většinu ostatních běžně dostupných investičních instrumentů. Navíc výnosy z HZL nepodléhají zdanění."
Podle odhadů ČMHB lze do budoucna očekávat dynamický rozvoj trhu s hypotečními zástavními listy. To je dáno vývojem úrokových sazeb, který refinancování pomocí těchto dluhopisů výrazně zatraktivnil, a výrazným nárůstem poskytnutých hypotečních úvěrů v letošním roce.

R. Kostka k tomu dodává: "Pozitivní roli sehraje také možnost emitovat hypoteční zástavní listy v rámci tzv. dluhopisového programu, který máme schválen od Komise pro cenné papíry. Díky programu můžeme HZL emitovat jednoduše a rychle. Na kapitálovém trhu se určitě ve větší míře než doposud budou objevovat emise hypotečních zástavních listů s jinou než pětiletou splatností a emise s variabilním kupónem."

Českomoravská hypoteční banka, je největším emitentem HZL a od roku 1996 vydala 9 emisí v celkovém objemu 17,3 mld. Kč. První dvě emise již byly řádně splaceny. Hypoteční zástavní listy ČMHB je možné koupit (i prodat) na pobočkách mateřské ČSOB. Dluhopisový program schválila ČMHB jako prvnímu soukromému subjektu v ČR Komise pro cenné papíry s účinností od 3. dubna 2002.

Hypoteční zástavní listy jsou dluhopisy,  které jsou kryty pohledávkami z hypotečních úvěrů, a banky je vydávají k refinancování poskytnutých hypotečních úvěrů. V ČR, tak jako i jinde ve světě, patří k nejzajímavějším investičním možnostem. Většina emisí HZL dříve vydaných má splatnost 5 let, fixní úrokovou sazbu a nominální hodnotu 10 000 Kč.

Zdroj: TZ ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ