Kdy lze snížit daňový základ o úroky z hypotečního úvěru?

05.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční úvěr získává na oblibě u klientů, kteří si hodlají pořídit nemovitost do osobního vlastnictví a to ať již na výstavbu nové  nebo koupi starší nemovitosti…

Na našich stránkách máte možnost využít mnoho služeb, jednou z nich je i bezplatné poradenství. Své dotazy z různých oblastí můžete vkládat na poradenství.finance.cz. Svůj dotaz z oblasti financování bydlení vložil také jeden z našich čtenářů. A co tedy našeho čtenáře trápí a zajímá?

Dotaz čtenáře:
"Mohu využít snížení daňového základu o úroky z hypotečního úvěru i v případě, kdy nekupuji novostavbu, ale již existující byt? Vím, že státní podporu nemohu získat, ale jak je to s úroky?"

Odpověď poradce:
"Pokud kupujete byt do osobního vlastnictví, můžete uplatnit snížení daňového základu. A dokonce v některých případech máte nárok i na státní podporu k hypotečnímu úvěru a to nejen na novou nemovitost. Více se o tomto dočtete na této stránce."

V současné době je možné odečítat úroky z úvěru na nemovitost a nejen hypotečního pokud ho použije na financování bytové potřeby a splníte následující podmínky:

  • Odečet může provést osoba, která je účastníkem úvěrové smlouvy.
  • Jde-li o bytovou potřebu ad a) až c), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, kdy byl objekt ve vlastnictví poplatníka při výstavbě či změně a  po kolaudaci ho užíval ke svému trvalému bydlení nebo bydlení svých nejbližších (manžel, potomků, rodičů nebo prarodičů).
  • Bytovými potřebami jsou:
    • a) výstavba bytového domu, rodinného domu, bytu nebo změna stavby,
    • b) koupě pozemku (při splnění podmínek),
    • c) koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto objektů,
    • d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,
    • e) údržba  a změna  stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví a bytů v nájmu nebo v užívání,
    • f) vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců,
    • g) úhrada za převod členských práv a povinností družstva v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu,
    • h) splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g).


Z výše napsaného je zřejmé, že i při nákupu starší nemovitosti je možné úroky z úvěru odečíst od základu daně.
Navíc v současné době jsou poskytovány již dva druhy podpory k hypotečnímu úvěru. Jednou z nich je podpora na pořízení nové nemovitosti (o té se zmiňuje náš čtenář). Od září letošního roku je možné získat ještě jednu podporu, která tentokrát slouží k pořízení starší nemovitosti. Získat ji však mohou pouze mladí do 36 let. Pokud Vás podmínky získání obou podpor zajímají a chtěli byste se o nich dovědět něco víc, navštivte tuto naši stránku.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ