Podpora k hypotéce jistá do konce ledna

06.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Výše podpory k hypotečním úvěrům se každoročně stanovuje podle úrokových sazeb poskytnutých  hypotečních úvěrů  z předešlého roku. Podporu v současné výši lze získat na smlouvy uzavřené do 31.1.2003.

Každý rok je v měsíci lednu stanovena průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů poskytnutých fyzickým osobám se statní podporou za předchozí rok. Toto jediné číslo potom rozhoduje o výši podpory, kterou mohou získat žadatelé o hypoteční úvěr  po dobu dalších 12 měsíců. Nově stanovená výše podpory platí pro smlouvy uzavřené od 1.2. daného roku do 31.1. následujícího roku.

Co podpora umožňuje?

Díky získané podpoře dochází ke zlevnění hypotečního úvěru.  Podpora je poskytována ve formě příspěvku ke splátkám hypotečního úvěru. To znamená, že tomu, kdo splácí hypoteční úvěr, je každý měsíc poskytnut příspěvek v odpovídající výši. Tím se sníží měsíční zatížení spojené se splátkami hypotečního úvěru.
Výše příspěvku se stanoví jako rozdíl mezi výší splátky při běžném úroku a výší splátky při úroku sníženém o procentní  body,  určené právě podle průměrného úroku hypoték v předchozím roce.

V současné době mohou ti, kteří financují svoje bydlení pomocí hypotečního úvěru, požádat o jeden ze dvou typů podpor

První podporou, kterou upravuje Nařízení vlády 244/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů, je státní finanční podpora hypotečního úvěrování bytové  výstavby. O tuto podporu mohou žádat všichni, kteří použijí hypoteční úvěr na "pořízení nové bytové jednotky". Může se jednat o výstavbu  nebo koupi novostavby. Podmínky, které je třeba splnit pro získání této podpory naleznete zde.

Výše podpory se odvíjí od výše úroků předchozího roku a je stanovena takto. Pokud se úroky v předchozím roce pohybují od 7 % p.a. výše, pak dotace je od 1 do 4 %, podle výše tohoto úroku:

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace (procentní body)

> 10 %

4 %

> 9 %

3 %

> 8 %

2 %

> 7 %

1 %

< 7 %

0 %

Výše podpory se stanovuje vždy na dobu platnosti úrokové sazby sjednané ve smlouvě o úvěru, nejdéle však na dobu pěti let.

Státní podpora je poskytována od roku 1996. Maximální výši (4 procentní body) mohl  klient získat od roku 1996 do 31.1.2001. V období od 1.2.2001 do 31.1. 2002 činila podpora 2% a v současné době (od 1.2.2002) je výše podpory 1%.

Druhou podporou, která se začala poskytovat od 1.9.2002 podle Nařízení vlády 249/2002 Sb., je  příspěvek  k hypotečnímu úvěru osobám mladším 36 let. Tuto podporu tedy mohou získat pouze mladí žadatelé a v současné době pouze na koupi "staršího" bytu nebo domu. Více informací o podmínkách naleznete zde.

Stejně jako u předchozí podpory výše příspěvku závisí na stejném číslu (průměrné úrokové sazbě hypoték z předchozího roku). Výše dotace je stanovována obdobným způsobem. Až do 31.1.2003 je poskytována dotace ve výši 3%. Narozdíl o první podpory je tato poskytována i  v případě poklesu úroků pod 7 %, a to v takovéto výši:

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 8 %

4 %

> 7 %

3 %

> 6 %

2 %

> 5 %

1 %

< 5 %

0 %


Blíží se konec roku a s ním se opět přibližuje období, kdy se nově vypočítává průměrná úroková sazba za rok 2002. Vše nasvědčuje tomu, že by příspěvek mohl od 1.2.2003 klesnout. Úrokové sazby se díky konkurenčnímu boji bank, ale i celkové situaci na trhu snížili natolik, že od 1.2.2003 již asi nebude poskytován příspěvek k hypotékám na výstavbu (klesne na nulu) a poklesne i příspěvek pro mladé a to ze tří na dvě procenta.
Objevují se ale i spekulace, že by mohlo dojít ke změně celého systému podpory hypotečních úvěrů. Zda ke změně dojde a zda bude pro ty kteří si pořizují vlastní bydlení  pomocí hypotečního úvěru pozitivní nebo půjde proti nim, ukáže teprve čas.

Do 31.10.2002 bylo v ČR poskytnuto 25 738 hypotečních úvěrů se státní podporou v celkové výši 29 616 mil Kč. Nejvíce hypotečních úvěrů se státní podporou 7161 bylo poskytnuto v roce 2001. Za prvních 10 měsíců letošního roku získalo hypoteční úvěr se stání podporou 5 841 žadatelů.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ