Co týden dal?

23.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Události uplynulého týdne se dají přirovnat k přetrvávající nestabilitě globálních kapitálových trhů, které reagují na krizi způsobenou rostoucím zadlužováním států a plánování rasantních úsporných opatření nové vlády na naší domácí scéně.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký prezident Barack Obama podepsal zásadní reformu regulace finančního sektoru. Zákon je reakcí na finanční krizi a představuje největší změnu dohledu nad odvětvím od 30. let minulého století. Pro šéfa Bílého domu to po letošním schválení zdravotní reformy v Kongresu představuje další důležité vítězství na domácí politické scéně.
  • Zástupci Mezinárodního měnového fond (MMF) a Evropské unie přerušili inspekci úvěrové dohody s Maďarskem, jejíž dokončení je podmínkou uvolnění zbytku sjednaných půjček. Budapešť musí přijmout další kroky ke snížení rozpočtového deficitu, aby splnila dohodnuté cíle.
  • Deficit veřejných financí Slovenska v letošním roce vystoupí na sedm až osm procent hrubého domácího produktu. Ve svém novém výhledu slovenské ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond. Podle něj je proto nutné, aby vláda začala jednat a přijala opatření k zastavení zadlužování. MMF připomíná, že předchozí levicová vláda schodek odhadovala pouze na 5,5 procenta HDP.
  • Ministři financí Francie a Německa předložili společný návrh na zpřísnění rozpočtových pravidel v Evropské unii a eurozóně. Ten však nepřináší prakticky nic nového. Německý ministr Wolfgang Schäuble a jeho francouzská kolegyně Christine Lagardeová se v otevřeném dopise prezidentovi EU zasazují o zpřísnění sankcí vůči zemím eura, které pravidla systematicky porušují. Zejména navrhují, aby byly tyto země dočasně zbavovány hlasovacích práv v radě ministrů.
  • Mezinárodní měnový fond varoval země eurozóny před negativními dopady na ekonomický růst, které mohou mít v příštích letech snahy snižovat vládní výdaje a dluhy. Plyne to ze zprávy, kterou evropské oddělení fondu zveřejnilo po jednáních s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červnu zvýšila na 12,34 procenta z květnových 12,24 procenta po předchozích třech meziměsíčních poklesech za sebou. Informovalo o tom slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.
  • Po nejhlubším poválečném poklesu globální ekonomicky v roce 2009 o -1,6%, zvyšuje Coface svůj předpoklad růstu světového HDP pro 2010 na 3,6%. Zatímco rozvíjející se ekonomiky se dostávají na předkrizová tempa růstu a zřejmé oživení probíhá i v USA, konec ekonomické krize v EU je nadále bolestivý.
  • Slovenské ministerstvo financí chystá na příští rok úsporný balík k ozdravení státních financí v hodnotě 1,66 miliardy eur (zhruba 42 miliard Kč). Tato suma představuje 2,5 procenta ročního výkonu ekonomiky Slovenska. 
  • Podnikatelská důvěra v Německu se tento měsíc nečekaně zlepšila a její růst překonal dosavadní rekordy. Index německého podnikatelského klimatu institutu Ifo se v červenci zvýšil na 106,2 bodu z červnových 101,8 bodu a dostal se nejvýše za tři roky, oznámil mnichovský institut.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Podle premiéra Petra Nečase by měli mít v budoucnu nárok na daňový odpočet všichni, kdo bydlí ve vlastním nebo pronajatém bytě a platí daně. Odpočitatelná částka by tak už nezvýhodňovala jen zhruba 400.000 lidí, kteří splácejí hypotéku, byla by ale pravděpodobně mnohem nižší než dosud.
  • Vláda na svém prvním řádném zasedání schválila materiál ministerstva financí, které připravuje žádost o čerpání prostředků z Fondu solidarity EU. V případě, že Evropská komise žádost schválí, Česko bude mít podle Nečase možnost získat až 131 milionů Kč.
  • V červnu klesla průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték o další 2 desetiny procentního bodu na 4,92 %, vyplývá z Hypoindexu Fincentra.
  • Premiér Petr Nečas si dokáže představit zrušení daňového zvýhodnění hypoték, nechce ale rušit daňovou podporu bydlení jako celku. Podle něj je tak možné nahradit daňové zvýhodnění hypoték univerzální odečitatelnou položkou. O možnostech chce jednat.
  • Tuzemské automobilky vyrobily v prvním pololetí 559.000 vozidel, což je meziročně o 18 procent více. Rozhodující podíl na výsledku má výroba osobních aut, kterých sjelo z montážních linek téměř 557.000. Nárůst zaznamenali všichni výrobci osobních vozů, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).
  • České factoringové společnosti v pololetí financovaly odkup pohledávek za 50,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 13,6 procenta více. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností ČR. Za celý loňský rok trh s odkupem pohledávek klesl o čtvrtinu na 100 miliard korun.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s může zvýšit hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky. A to pokud nová vláda splní slib snižování rozpočtového deficitu. Agentuře Bloomberg to řekl analytik Moody´s Dietmar Hornung. Moody´s nyní hodnotí Česko známkou A1 se stabilním výhledem.
  • Česko si na loňském žebříčku největších světových příjemců zahraničních investic pohoršilo a kleslo ze 44. místa v roce 2008 na 57. pozici. Země loni vykázala meziroční pokles přímých zahraničních investic o 42 procent na zhruba 52 miliard korun. České firmy do zahraničí loni investovaly 25,5 miliardy, což z nich dělá 47. nejaktivnější investory na světě.
  • Cena hamburgeru Big Mac je v Česku nyní díky oslabení koruny mírně nižší než v USA. Vyplývá to z nejnovějších údajů tzv. Big Mac Indexu týdeníku The Economist. V USA stojí Big Mac 3,73 dolaru, v Česku 3,43 dolaru (cca 67 Kč). Nejlevnější je Big Mac v Číně, nejdražší v Norsku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zrušení daňových výhod u hypoték, líbí se vám?

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit daňové výhody kromě úvěrů ze stavebního spoření také u hypoték. Co říkáte tomuto kroku? Znamenalo by to pro vás snížení dostupnosti bydlení nebo si myslíte, že tento krok nebude mít velký vliv na rozhodování při pořizování vlastního bydlení?

                                                 

Anketa

Premiér Petr Nečas uvedl na jednotlivá ministerstva jejich nové šéfy. Co říkáte na personální složení formující se vlády?

  • Uvítal/a bych více profesionálu na konkrétních postech - 72 %
  • Nemám výhrad a vládu podporuji - 19 %
  • Vadí mi absence žen - 9 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU