Příležitost pro úspory

09.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Raiffeisenbank  dne 9.12.2002  emituje již čtvrtou a zároveň poslední tranši schválené první emise hypotečních zástavních lisů v hodnotě 500 milionů  korun.

Čtvrtá tranše hypotečních zástavních listů v objemu jedné čtvrtiny (500 mil Kč) první emise (2 mld. Kč) je z poloviny určena i pro drobné investory.
Jedná se o cenné papíry s kupónovým výnosem 7,50%, jmenovitou hodnotou jednoho z nich 10 tisíc korun a se splatností v roce 2006.  Již minulá tranše byla provázena velkým zájmem investorů, kdy jejich poptávka mnohonásobně převýšila nabídku. I nyní  lze přitom očekávat ještě vyšší zájem o nákup hypotečních zástavních listů než v předchozích tranších.
Oproti minulým třem tranším bude část hypotečních zástavních listů určená pro nákup drobnými investory zvýšena na 250 miliónů korun (v předchozí tran.i cca 200 miliónů). Zbylá část bude opět umístěna mezi institucionální klienty. Raiffeisenbank tak reaguje na výraznou poptávku právě ze strany drobných investorů. Pro potenciální zájemce se jedná o velice zajímavou investiční příležitost se zajištěným čistým výnosem do splatnosti v  rozmezí 2,70 - 2,80%, což v případě ČR v současnosti znamená velice zajímavé zhodnocení vložených prostředků při nízkém riziku spojeném s investicí. 

Další změna je realizována v systému prodeje hypotečních zástavních listů, kdy investor oproti předchozím tranším dluhopisy nakupuje výhradně prostřednictvím obchodních míst společnosti RM - SYSTÉM a.s., a tedy již nikoli v obchodní síti Raiffeisenbank a.s. 

Hypoteční zástavní listy představují v zahraničí standardní investiční nástroj. Jejich atraktivitu zvyšuje fakt, že se na výplatu úroků nevztahuje daň z příjmu. Investor tak může jejich prostřednictvím optimalizovat daňové zatížení. K dalším přednostem těchto dluhopisů patří i to, že jsou kryty pohledávkami z poskytnutých hypotečních úvěrů. Hypotéky jsou zajištěny zástavním právem k reálné hodnotě příslušných nemovitostí.

Prospekt emitenta hypotečních zástavních listů  je uveřejněn na všech pobočkách Raiffeisenbank a.s. a na internetových stránkách banky.

Zdroj: Tisková zpráva Raiffeisenbank a.s.  

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ