Systém podpory stavebního spoření se má změnit

13.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již několik let se rok co rok zvyšuje částka, která je vydávána ze státního rozpočtu na podporu stavebního spoření. Rozpočet na to nemá a podporu je třeba omezit. S návrhem reformy přišel ministr financí…

Zatímco v roce 1998 bylo potřeba  ze státního rozpočtu vyčlenit na podporu stavebního spoření částku kolem 5 mld Kč, o dva roky později to už bylo přes 7,7 mld Kč. A v loňském roce tato částka přesáhla 9,3 mld Kč. Vloni zaznamenalo stavební spoření svůj nejlepší rok, kdy si smlouvu uzavřelo přes 1,3 mil občanů. Počet platných smluv v této době již překročil číslo 4,5 milionu a částka státní podpory vyplacená za celou historii stavebního spoření u nás dosáhla již přes 47 mld Kč.

Naproti tomu bylo ze stavebního spoření poskytnuto přes 600 tis. úvěrů a překlenovacích úvěrů v celkovém objemu přes 87 mld korun.

Omezit výdaje. Hledají se cesty jak ušetřit. Nyní má dojít i na stavební spoření a systém stavebního spoření, který platí v současné době se má razantně změnit.

A jaké změny návrh obsahuje?

Především by mělo plošně dojít ke snížení státního příspěvku, za to z 25 na 10% z ročně naspořené částky, přičemž maximální státní podpora by měla klesnout ze 4500 na 2250 korun, tedy na polovinu. Další změnou by potom mělo být prodloužení doby spoření z pěti na sedm let pro získání státní podpory  a naprosté  zrušení státní podpory u smluv na děti do 15 let. Navíc by se mělo zrušit osvobození úroků z vkladů od daně.

Co tedy platí nyní a jaká by byla podoba stavebního spoření po reformě?

 

Stavební spoření v současné podobě

od roku 2004

 (v případě uskutečnění reformy v této podobě)

Státní podpora

ročně 25% z vkladů

ročně 10% z vkladů

Maximální roční výše podpory

4500 Kč

2250 Kč

Doba pro získání podpory

5 let

7 let

Podpora na smlouvy uzavřené na děti do 15 let

v plné výši

žádná

Úroky z vkladů

osvobozeny od daně

daň

 Za stávajících podmínek je stavební spoření bezkonkurenčně nejvýhodnějším produktem ke spoření. I po reformě by bylo výhodnější než např. termínovaný vklad. K úpravě systému stavebního spoření asi v dohledné době dojde, otázkou ovšem je, kolik se z tohoto návrhu podaří prosadit. Proti změnám se mohou postavit stavební spořitelny, které by po změně mohly zaznamenat odliv klientů.

Také reforma nepočítá s tím, že by lidé, kteří použijí peníze na bydlení, byli nějakým způsobem zvýhodněni. Naopak opět se dává všem stejně bez ohledu na konečné využití naspořených peněz.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ