LN: Brnu bude zřejmě dodávat teplo jaderná elektrárna Dukovany

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. července (ČTK) - Jihomoravský krajský úřad se začal zabývat dlouho odkládaným záměrem zásobování Brna teplem z jaderné elektrárny Dukovany. Úředníci nyní posuzují záměr společnosti ČEZ postavit čtyřicetikilometrový tepelný napáječ z hlediska dopadů na životní prostředí. Informaci Lidových novin dnes zveřejnil server Lidovky.cz. Zkušební provoz by měl být spuštěn za šest let.

Celková délka trasy napáječe z elektrárny Dukovany do předávací stanice Brno-Bosonohy bude činit více než 40 kilometrů. Odtud povede jedna větev směrem na čtvrť Bohunice a druhá směrem na Bystrc s pokračováním do oblasti Králova pole.

Jak ČEZ uvedl v oznámení pro krajský úřad, mezi hlavní přínosy dodávek tepla z Dukovan do Brna patří snížení emisí z provozu brněnských tepláren, stabilizace ceny tepla pro zákazníky v Brně a efektivní využití tepla vznikajícího při výrobě elektrické energie v elektrárně Dukovany. Zároveň upozornil na spolehlivost provozu dukovanských jaderných bloků. "Od roku 2000 nedošlo k automatickému odstavení reaktoru z důvodu poruchy," uvedl ČEZ v oznámení.

Podle listu jde o technicky i časově náročný projekt. Předpokládaná doba realizace od rozhodnutí až do spuštění zkušebního provozu potrvá přibližně šest let. Jen posouzení vlivů na životní prostředí zabere až dva roky, vyřízení práv k pozemkům a samotná výstavba potrubního napáječe potrvá odhadem také dva roky.

LN připomínají, že myšlenka dodávat teplo z jaderné elektrárny Dukovany do Brna není nová. Původní záměr schválilo tehdejší Federální ministerstvo paliv a energetiky v roce 1985, tedy v roce, kdy byl do provozu uveden první blok jaderné elektrárny. Po pádu komunistického režimu však veškeré aktivity v této oblasti ustaly.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK