Počet domácností které změnily dodavatele plynu vzrostl na 14.290

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Počet domácností, které změnily dodavatele zemního plynu, vzrostl za první pololetí letošního roku meziročně na téměř dvojnásobek na 14.290. Do konce června loňského roku přešlo na jiného dodavatele plynu 8194 domácností. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Pohyb na trhu s plynem podle odborníků souvisí s rostoucí konkurencí. "Boj jednotlivých dodavatelů o zákazníka teprve začíná. Výrazně ho rozhýbal vstup nových hráčů na trh," upozornil odborník na energetiku PricewaterhouseCoopers Audit Richard Rezner.

Plyn domácnostem začala například nedávno nabízet společnost ČEZ, jejíž hlavním zaměřením je elektřina. Plynárenská skupina RWE naproti tomu od května dodává domácnostem elektřinu. Firmy také lákají zákazníky různými akčními nabídkami, jako je například garantovaná cena energie na určité období nebo oprava plynového kotle zdarma.

Za celý loňský rok změnilo dodavatele plynu celkem 33.327 odběratelů, z toho domácností bylo 28.402. V roce 2008 přešlo k jinému dodavateli plynu jen 596 klientů, z toho 11 domácností.

Nejvíce odběratelů letos změnilo prodejce plynu v lednu - celkem jich bylo 7167, z toho 5625 domácností. Celkem letos odešlo k jinému prodejci plynu 17.425 odběratelů.

Klienti odcházejí k alternativním prodejcům na úkor hlavních hráčů na trhu. Největší prodejce plynu v ČR RWE Transgas měl v roce 2008 73procentní podíl na trhu, loni však klesl na 67 procent. Pražská plynárenská měla loni tržní podíl 12,4 procenta, Vemex 9,4 procenta a E.ON 4,3 procenta. Plyn domácnostem nabízejí také ČEZ, Centropol Energy, Bohemia Energy, Energetické Centrum a Levný plyn, který patří do skupiny Lama Investments.

"Současné dění na trhu s plynem lze přirovnat k situaci před několika lety, kdy se uvolnil telekomunikační trh a jednotliví hráči na trhu museli výrazně investovat do získání nových udržení stávajících zákazníků," dodal Rezner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK