Co týden dal?

06.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ziskovost českých bank nám utěšeně roste. Spolu s ní však bohužel začaly opět růst i bankovní poplatky. Zahraniční vlastníci českých bank si tak mohou mnout ruce. Hůře je na tom však český bankovní klient...

Posledních 7 dní ve světě

  • Americké automobilky ještě mají potíže, ale toto odvětví ekonomiky USA se zase stane světovou jedničkou. Řekl to americký prezident Barack Obama při návštěvě automobilky Ford Motor, který tak uzavřel cestu po třech největších výrobcích aut ve Spojených státech.
  • Italská společnost UniCredit hodlá během tří let zrušit 4700 pracovních míst. Oznámila to dnes firma, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Itálii. Podle odborů je tento krok součástí plánu na úsporu 770 milionů eur (19 miliard Kč) pomocí zeštíhlení domácích aktivit. UniCredit působí rovněž v České republice.
  • Ekonomice Spojených států hrozí dvojitá recese. Uvedl to podle internetového serveru BBC bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan v televizním rozhovoru. Dodal, že míra nezaměstnanosti v USA ještě určitou dobu zůstane v blízkosti současných 9,5 procenta.
  • Ceny domů a bytů na Slovensku ve druhém čtvrtletí pokračovaly v mírném poklesu, a dostaly se tak na téměř tříleté minimum. Ceny v přepočtu na metr čtvereční se ale třetím čtvrtletím po sobě snížily jen o několik eur. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila tamní centrální banka.
  • Německá automobilka BMW ve druhém čtvrtletí prudce zvýšila čistý zisk na 834 milionů eur (přes 20 miliard Kč) ze 121 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem luxusních vozů na světě.
  • Americká ekonomika se z nedávné krize nezotaví ještě dlouho a v rychlejším zlepšení jí brání hlavně vysoká nezaměstnanost spolu s přetrvávající nepříznivou situací na tamním trhu práce. Řekl to šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Podle něj ale výraznějšímu oživení brání i místní úřady.
  • Ve Spojených státech tento týden zkrachovalo dalších pět malých bank. Počet bankrotů v americkém bankovním sektoru se tak od začátku roku vyšplhal na 108.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Tuzemský maloobchod má nejhorší období zřejmě za sebou. Shodují se na tom analytici, které překvapil výrazný červnový růst maloobchodních tržeb meziročně o 6,6 procenta. Meziroční vývoj maloobchodních tržeb byl v červnu ovlivněn zejména výrazným růstem prodeje motorových vozidel.
  • Nová prognóza České národní banky počítá pro tento rok s oslabením průměrného kurzu koruny. ČNB očekává letos kurz kolem 25,40 Kč/EUR, zatímco počátkem května odhadovala 25,30 Kč za euro. Guvernér centrální banky Miroslav Singer po jednání bankovní rady řekl, že koruna v poslední době "dramaticky" posílila, ale není "dramaticky" daleko od úrovní, kde ji ČNB očekávala.
  • Čtveřice největších tuzemských bank v součtu vykázala v prvním pololetí meziroční nárůst čistého zisku o 9,2 procenta na více než 21 miliard korun. Největší část zisku vytvořila ČSOB, nejvyšší procentuální nárůst zisku měla UniCredit bank. České spořitelně jako jediné ze čtveřice největších bank letos čistý zisk klesl.
  • Nejčtenějším tuzemským deníkem byl za letošní první pololetí Blesk, který v průměru četlo 1,42 milionu lidí. Čtenost deníku vzrostla o 50.000 čtenářů. Druhá Mladá fronta Dnes zaznamenala pokles o 18.000 na 874.000 čtenářů.
  • Československá obchodní banka, největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv, v pololetí meziročně zvýšila čistý zisk o 21 procent na 7,14 miliardy korun. Udržitelný zisk, který je očištěný o mimořádné vlivy, stoupl o 24 procent na 6,98 miliardy korun.
  • Nadprůměrnou mzdu má v ČR zaměstnanec, který vydělává přes 20.000 Kč hrubého měsíčně. Tolik činí podle kontinuálního průzkumu mezd a platů Merces.cz takzvaný medián, který dělí mzdy zaměstnanců na dvě stejně početné poloviny. Průměrná mzda v Česku se sice šplhá k 23.000 Kč měsíčně, ale ta je výrazně ovlivněna příjmy nejlépe placenými zaměstnanci.
  • Komerční banka zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 12,5 procenta na 6,5 miliardy korun. V loňském prvním pololetí měla zisk 5,8 miliardy korun. Analytici v průměru odhadovali horší hospodářský výsledek.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 69 miliard korun z červnových 75,7 miliardy korun. Loni za stejné období vykázal státní rozpočet deficit 76,2 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.
  • Počet čerpacích stanic v České republice v prvním pololetí letošního roku mírně vzrostl. Ke konci června evidovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) celkem 6551 čerpacích stanic v provozu, což je o 88 více než o rok dříve.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zrušení daňových výhod u hypoték, líbí se vám?

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit daňové výhody kromě úvěrů ze stavebního spoření také u hypoték. Co říkáte tomuto kroku? Znamenalo by to pro vás snížení dostupnosti bydlení nebo si myslíte, že tento krok nebude mít velký vliv na rozhodování při pořizování vlastního bydlení?

                                                               

Anketa

Nová vláda zatím nestanoví závazný termín přijetí eura a ani datum vstupu do eurozóny. Chcete, abychom měli euro co nejdříve?

  • Ano, myslím si, že to pro nás a naše exportéry bude lepší - 10 %
  • Ne, v nejbližší době by pro nás euro nebylo přínosem - 45 %
  • Ne, nechci vůbec, abychom euro přijímali - 43 %
  • Je mi to jedno - 2 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU