Inflace se odrazila ode dna

13.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika podle analytiků vykazuje neklamné známky oživení. Všeobecně se očekává růst cen, ale i nezaměstnanosti. Více v pravidelném měsíčním souhrnu.

V předcházejícím měsíci rostla míra evidované nezaměstnanosti i hladina spotřebitelských cen. Vývoj inflace ovšem není žádným překvapením a zůstává pod kontrolou.


Inflace roste, ale je pod kontrolou


Celková hladina spotřebitelských cen podle ČSÚ vzrostla v červenci proti červnu o 0,3 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v červenci na 1,9 % (z 1,2 % v červnu), což je nejvyšší hodnota od března 2009.

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance s.r.o. „ačkoliv česká ekonomika již vykazuje neklamné známky oživování, inflace zůstává pod kontrolou, což spolu se silnou korunou umožňuje zachování velmi nízkých úrokových sazeb centrální banky. A to je zase faktor umožňující další expanzi celého hospodářství. Takže pokud koruna dále neposílí a svět nezpomalí, má česká ekonomika našlápnuto na vzestupnou spirálu“.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 0,8 %.


Graf 2: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad



Můžeme čekat pozvolný růst cen


Prognóza centrální banky očekává ve třetím čtvrtletí další zrychlení inflace. O to by se měl postarat další růst regulovaných cen a cen potravin. Naopak ceny pohonných hmot by měly v meziročním srovnání zpomalovat.

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin budou mezi hlavní faktory růstu cen budou patřit vyšší ceny vstupů. Zřejmě budou růst také ceny ropy a můžeme očekávat i zvyšující se ceny potravin vlivem nízké úrody některých hlavních surovin.

I když červencový meziroční růst inflace je nejvyšší od března 2009, červencové meziroční hodnoty jsou mírně pod odhadem ČNB (0,1 %). O vysokou inflaci se tak stále nejedná a podle Vladimíra Pikory „můžeme klidně mluvit o návratu inflace k normálním hodnotám“.


Nezaměstnanost obrátila trend


Míra evidované nezaměstnanosti se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,2 procentního bodu na 8,7 %. V meziročním srovnání je vyšší již pouze o 0,3 %, ještě v prosinci 2009 tento rozdíl činil 3,2 %.

Podle MPSV se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil proti předchozímu měsíci o 4,8 tis. na 505,3 tis., ve srovnání s červencem 2009 je o 20 tis. vyšší. Z hlediska volných pracovních míst byl červencový vývoj příznivý. Jejich počet vzrostl na 33,5 tis., což je nejvyšší počet od listopadu 2009. Před rokem bylo volných pracovních míst 41,8 tis. I přesto byl počet uchazečů o zaměstnání, kteří našli v červenci zaměstnání (31,2 tis.) vyšší než ve stejném období 2009 (28,9 tis.).


Vývoj odpovídá předpokladům


Vývoj nezaměstnanosti není překvapivý, odpovídám našim předpokladům. Domnívám se, že v srpnu bude míra nezaměstnanosti ještě stagnovat, v dalších měsících pak očekávám její mírný růst, a to zejména s ohledem na útlum nabídky sezónních prací,“ říká ministr práce a sociálních prací Jaromír Drábek. Podle jeho slov se na konci roku vyšplhá míra nezaměstnanosti mírně nad 9 procentních bodů.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Do vývoje nezaměstnanosti se tradičně promítly sezónní faktory


Červencový nárůst nezaměstnanosti je obvyklým sezónním jevem (v posledních letech se pohyboval mezi 0,1 % v roce 2007 a 0,4 % v roce 2009). Ovlivňuje ho slabší zájem některých zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky v průběhu dovolených, do evidence úřadů práce také začínají přicházet čerství absolventi škol, především vysokoškoláci. Dalším pravidelně se opakujícím jevem je prázdninová nezaměstnanost pracovníků ze školství a nižší aktivita v umísťování nezaměstnaných žen (ty v řadě případů využívají možnost zůstat s dětmi o prázdninách doma).

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo podle tiskové zprávy MPSV 44 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (16,0 %), Děčín (14,8 %), Bruntál (14,6 %), Hodonín a Karviná (shodně 13,9 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,9 %), Praha (4,0 %), Praha-západ (4,2 %) a Mladá Boleslav (4,9 %).

Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech - pro zvětšení kliknout

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU