Co týden dal?

13.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden byl bohatý na statistické informace o vývoji ekonomiky, nezaměstnanosti či inflace. HDP ČR se vyvíjí příznivým směrem, nicméně ve srovnání s Německem nebo Slovenskem máme co dohánět...

Posledních 7 dní ve světě

  • Nezaměstnanost mezi mladými lidmi vystoupila z celosvětového pohledu na nový rekord a bude se zřejmě dál zvyšovat. Uvedla to Mezinárodní organizace práce (ILO). Na konci loňského roku bylo v celém světě podle ILO asi 620 milionů ekonomicky aktivních lidí ve věku 15 až 24 let a zhruba 81 milionů jich nemělo práci.
  • Rozhodnutí neposkytnout půjčku těžce zadluženému Řecku a jít tak proti závazku předchozí vlády zřejmě bude mít pro Slovensko a jeho pozici v Evropské unii politické důsledky. Ukazují na to prohlášení některých analytiků i politiků. Na příštím jednání o slovenském kroku, který Evropská komise kritizovala jakožto nabourávající solidaritu, budou jednat unijní ministři financí.
  • Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu klesla o 1,5 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí byl její propad asi poloviční a dosahoval 0,8 procenta. Míra nezaměstnanosti navíc za květen vystoupila až na 12 procent, i když ještě před rokem byla na 8,5 procenta. Znamená to největší roční skok v historii těchto měření.
  • Světové ceny zlata vystoupily na nové maximum za čtyři týdny a jejich dnešní nárůst byl nejsilnější za více než dva měsíce. Trh zlata ovlivnily nové nepříznivé údaje z amerického trhu práce, které dál podkopaly důvěru investorů ve vyhlídky největší ekonomiky světa.
  • Meziroční míra inflace v Německu v červenci zrychlila na 1,2 procenta z červnových 0,9 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, v červnu se zvýšily o 0,1 procenta. Vyplývá to z konečných údajů, které zveřejnil německý statistický úřad. Statistici revidovali oba předběžné údaje z konce minulého měsíce směrem vzhůru o 0,1 procentního bodu.
  • Americká internetová společnost Google hodlá v listopadu zavést servis podrobného fotografického zobrazení ulic "Street View" pro 20 největších měst v Německu. Němečtí činitelé patří k nejostřejším kritikům tohoto programu, který podle nich narušuje soukromí lidí na veřejnosti a zdejší strážci soukromí firmu nadále kritizují. Google však říká, že pro ochranu soukromí udělá v rámci německého servisu více, než vyžadují zákony.
  • Nadnárodní těžební koncern BP už v souvislosti s likvidací škod po havárii v Mexickém zálivu zaplatil zhruba 6,1 miliardy dolarů (téměř 115 miliard Kč). Částka zahrnuje asi 319 milionů dolarů (asi šest miliard Kč), které už BP vyplatila jako náhradu podnikatelům a dalším jednotlivcům nejvíce zasaženým katastrofou.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 31,97 koruny za litr, byl tak o 17 haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o 20 haléřů na průměrných 30,96 koruny za litr.
  • Český HDP ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,2 procenta a ve srovnání s letošním 1. čtvrtletím stoupl o 0,8 procenta. Výkon české ekonomiky podpořil zejména průmysl a vývoz, naopak mírně jej brzdila malá spotřeba domácností, shodli se analytici. Velmi příznivá čísla o růstu německé ekonomiky navíc podle nich dávají naději na možnou revizi HDP směrem nahoru.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala v červenci 58.513 aut, což je nárůst o 4,8 procenta. Celkem za prvních sedm měsíců letošního roku zaznamenala firma nárůst 13,4 procenta, když prodala 437.260 vozů. Nejsilnějším trhem byla Čína.
  • Klienti stavebních spořitelen jsou znepokojeni změnami, které připravuje vláda v systému stavebního spoření. Někteří lidé uvažují o tom, že své úspory ze stavebního spoření vyberou a už v něm nebudou dále pokračovat. Spořitelny proto již začaly pracovat na inovaci stávajících produktů.
  • Tuzemským penzijním fondům v prvním pololetí stoupl zisk na 2,3 miliardy Kč, což bylo o 1,3 miliardy Kč více než ve stejném období loni. Na penzi si na konci června spořilo 4,54 milionu lidí, o 70.000 více než na konci roku 2009.
  • Na dobudování čistíren odpadních vod a kanalizace v Česku bude potřeba ještě 34,1 miliardy korun, vyplývá z materiálu, který schválila vláda. Odhadovaná částka je o 7,3 miliardy nižší než před rokem. Podle evropské směrnice musí mít všechny tuzemské aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 odpovídající čištění odpadních vod, jinak hrozí Česku sankce od EU. Požadavek se týká 633 sídel. Ke konci února zbývalo dořešit ještě 253 z nich.
  • Česká asociace pojišťoven (ČAP) odhaduje, že konečná částka všech povodňových škod nahlášených klienty by mohla přesáhnout 1,3 miliardy korun. Zároveň uvedla, že celkově počítá s vyřízením více než 19.000 pojistných událostí.
  • Česká republika získala v letošním 1. pololetí z rozpočtu Evropské unie o 22,7 miliardy korun více, než do unijního rozpočtu přispěla. Čerpala 41,4 miliardy korun a odvedla 18,7 miliardy Kč. V meziročním srovnání je celkové saldo za první pololetí o 6,3 miliardy korun nižší.
  • Nezaměstnanost v ČR po čtyři měsíce trvajícím poklesu v červenci opět stoupla, a to o 0,2 procentního bodu na 8,7 procenta, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Naplnila se tak očekávání analytiků, kteří předpovídali růst nezaměstnanosti zejména kvůli přílivu nových absolventů škol na úřady práce.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jste pro přímou volbu prezidenta republiky?

Volební období prezidenta republiky trvá pět let. Podle současné legislativy tak každých pět let volí senátoři a poslanci nového prezidenta z navržených kandidátů. Poslední volba je ve znamení sporů mezi staranami, zda volit prezidenta veřejnou nebo tajnou volbou. Možná by však byla i varianta, kdyby se do volby zapojili přímo občané. Jste pro přímou volbu prezidenta? Šli byste dát hlas svému favoritovi?

                                                           

Anketa

Nová vláda tento týden obnovila činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Tato skupina odborníků má vládě radit v mnoha důležitých ekonomických otázek a reforem. Schvalujete tento krok vlády, nebo souhlasíte s opozicí, která jej naopak kritizuje?

  • Obnovení NERVu je správný krok - 78 %
  • Vláda by si měla dokázat poradit sama - 22 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU