Co týden dal?

20.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po té co přišlo nepatrné oživení ekonomiky, začali znít čím dál hlasitější úvahy o udržitelnosti hospodářského oživení. Tyto pochybnosti podpořily i velmi slabé výsledky japonského hospodářství.

Posledních 7 dní ve světě

 

  • Devět zemí Evropské unie převážně ze střední a východní Evropy včetně České republiky a Slovenska požádalo činitele EU, aby se ve způsobu výpočtu rozpočtových deficitů a státních dluhů přihlédlo k nákladům uskutečněných důchodových reforem. Tyto země říkají, že současná unijní metodika výpočtu rozpočtového schodku nespravedlivě trestá země, které provedly reformy, v nichž některé západoevropské ekonomiky stále zaostávají.
  • Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc nečekaně výrazně zhoršila. Pozorně sledovaný index mannheimského institutu ZEW klesl na 14 bodů z červencových 21,2 bodu a ocitl se nejníže od loňského srpna. Naopak indikátor hodnocení současné situace zaznamenal rekordní nárůst.
  • Největší americká automobilka General Motors už dokončila dokumentaci k plánované primární emisi akcií (IPO). Na správní radě firmy leží nyní rozhodnutí o předložení návrhu na emisi úřadům. Emise GM by se měla zařadit mezi největší primární emise vůbec.
  • WTO podpořil stížnost Spojených států, Japonska a Tchaj-wanu na rozhodnutí Evropské unie uvalit cla na vybrané elektronické zboží. WTO rovněž nařídila Bruselu uvést svá opatření do souladu s mezinárodními pravidly. Podle WTO rozhodnutí EU uvalit cla na ploché obrazovky, multifunkční tiskárny a televizní set-top boxy porušuje dohodu o technologických produktech ITA.
  • Slovenské ministerstvo financí navrhlo pro příští rok snížit výdaje státu o 8,9 procenta na 14,83 miliardy eur (368 miliard Kč). Šetřit má většina úřadů a ministerstev. Úspory státu mají v roce 2011 tvořit větší část ozdravného balíku nové vlády, která chce v době svého působení zlepšit kondici veřejných financí.
  • Počet žádostí o bankrot ve Spojených státech se ve druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 11 procent na 422.061 a poprvé od roku 2005 překonal počet 400.000. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl vyšší o devět procent. K růstu počtu bankrotů přispívá zpomalení ekonomického růstu a vysoká nezaměstnanost.
  • Země eurozóny uvolní další část finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko. Devět miliard eur (zhruba 225 miliard korun) by Řekové měli získat v září a nic na tom nezmění ani nedávný slovenský nesouhlas s finanční pomocí. Informovala o tom Evropská komise.
  • Výrobní ceny v Německu se za červenec meziročně zvýšily o 3,7 procenta. Vzrostly tak nejvýrazněji od prosince 2008. V červnu meziročně stouply o 1,7 procenta, když se loni v červenci o 7,8 procenta propadly.
  • Nová globální pravidla pro banky oslabí světovou ekonomiku jen mírně, v rozsahu několika desetin procenta během čtyř let. Zato přinesou větší stabilitu a předejdou velkým finančním krizím, sdělily mezinárodní orgány pro bankovní dohled a finanční stabilitu, které nová pravidla připravují.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma  


  • Prudké bouřky doprovázené krupobitím, které v neděli večer zasáhly Prahu a okolí, způsobily podle odhadů pojišťoven škodu přes 1,6 miliardy korun. Je to více než po nedávných povodních na severu Čech, kde pojišťovny odhadují škodu na zhruba 1,5 miliardy korun. Bouře způsobila v Praze přes 30.000 škod, po severočeských povodních by měly pojišťovny vyřídit 18.360 pojistných událostí.
  • Letiště Praha Ruzyně odbavilo od ledna do června 5,121.000 cestujících, což představuje meziroční pokles o 0,26 procenta. Ačkoliv po většinu prvního pololetí pasažéři přibývali, za konečnou stagnací stojí dubnový sedmnáctiprocentní propad. Ten způsobila uzavírka letového prostoru nad Evropou kvůli popílku z islandské sopky.
  • Zdanění stravenek, zrušení daňového zvýhodnění hypoték či vyšší zdanění pojišťoven a odstranění dalších kontroverzních daňových výjimek se nebude týkat roku 2011. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrhy spíše se snadno prosaditelnými škrty.
  • Celkové dotace určené tuzemským zemědělcům letos kvůli úsporám klesnou meziročně o 740 milionů korun na 28,92 miliardy korun. V roce 2009 to bylo 29,66 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství ještě v letošním roce ušetří na investicích, provozních nákladech a dotacích pro zemědělce dohromady 1,288 miliardy korun.
  • České dráhy hospodařily v letošním prvním pololetí se ziskem 21 milionů korun, což je oproti loňsku zlepšení o 78 milionů. Dráhy to připisují především vyšším tržbám a vnitřním úsporám. Hrubý provozní zisk (EBITDA) činil za pololetí 935 milionů korun. ČD jsou vlastněny státem, který spolu s kraji provoz vlaků částečně platí.
  • Veřejný sektor dodržuje podle podnikatelů termíny faktur lépe než soukromý. Dobrou zkušenost má s platební morálkou veřejné sféry 58 procent firem, soukromé sféry 48 procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků mezi 506 společnostmi, jejichž koncovými zákazníky jsou jiné firmy.
  • Česká spořitelna uvedla od srpna do provozu nový bezpečnostní systém, který má zlepšit ochranu uživatelů internetového bankovnictví před útoky počítačových hackerů. Systém rozšiřuje zabezpečení internetbankingu o monitorování nebezpečných webových serverů, blokuje podvodné emaily a identifikuje nebezpečné viry v počítači klienta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                          

Anketa

Vládní snaha o šetření je jistě chvályhodná, ale mohla by pro domácí ekonomiku představovat negativní impulz. HDP proto nemusí růst tak rychle, jak by mohlo. Co si o tom myslíte?

  • Rozhodně je nutné maximálné omezit výdaje - 38 %
  • Rozpočtové škrty by měly být mírnější, což se bude kompenzovat dodatečnými příjmy (např. vyšším zdaněním firem) - 21 %
  • Úspory budou mít negativní dopad na hospodářský růst a zaměstnanost - 41 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU