Chci začít investovat, ale nevím jak

25.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud chcete začít investovat, není to nic nemyslitelného a už vůbec ne složitého. Je jen potřeba vybrat si on-line obchodníka, který vám do vámi zvoleného instrumentu umožní investovat.

Stát se obchodníkem na burze je jednodušší než si většina lidí myslí. Nejprve je nutné vybrat si on-line obchodníka. Na internetu jich najdete hned několik. Každý se snaží investorům nabídnout něco navíc, ale vesměs nabízejí totéž. U žádného z velkých obchodníků nešlápnete vedle. Dokonce i výše poplatků za zprostředkované obchody se nijak zvlášť neliší.

Prvním krokem na burzu je podepsání komisionářské smlouvy s vámi zvoleným obchodníkem. Ten vám poté umožní vstup do své internetové aplikace, kde vidíte hodnoty akcií v reálném čase bez jakéhokoliv zpoždění. A samozřejmě zde budete moci kdykoliv zadávat pokyny k prodeji či nákupu.


Úvodní formality


Abyste mohli na burzu vstoupit, je nutné mí s obchodníkem uzavřenou komisionářkou smlouvu. Neboli smlouvu o obstarání koupě nebo prodeje cenných papírů. Budete k tomu potřebovat svůj občanský průkaz a ověřený podpis na jednom výtisku smlouvy. Součástí bývá i investiční dotazník, aby obchodník poznal znalosti a zkušenosti zákazníka v oblasti investic.

Tím by pro vás končilo nutné papírování. Poté vám obchodník otevře tzv. sběrný účet, na který si převedete prostředky, které chcete využít k obchodování. Sběrný účet je podobný běžnému účtu, který máte v bance s tím, že peníze zde máte úročeny o něco vyšším úrokem a můžete jej mít i v různých měnách. Současně získáte i přístup do internetové aplikace, přes kterou budete obchodovat. Je velmi podobná internetovému bankovnictví; máte zde možnost zadávat pokyny, sledovat vývoj vašeho portfolia či nahlédnout do historie uskutečněných obchodů, a to kdykoliv z vašeho počítače. Internetová aplikace je přehledná a bezpečná. Její používání si můžete u většiny obchodníků nezávazně na několik dní vyzkoušet ještě před podepsáním smlouvy.

Při rozhodování o obchodníkovi zvažte i to, zda chcete investovat v RM-Systému či na Burze cenných papírů Praha. Na našem trhu fungují obě tyto burzy. Lidé si většinou myslí, že na Burze cenných papírů Praha obchodovat nemohou kvůli nízký částkám, které by mohli do investování vložit, ale není tomu tak. Burza je rozdělena na dva segmenty: SPAD a KOBOS. Ve SPADu se opravdu obchoduje jen ve velkých objemech, ale KOBOS je otevřen i drobným investorům. V RM-Systému můžete dokonce obchodovat s ještě větší nabídkou akcií.


Zadání pokynu


Zadání pokynu můžete realizovat buď přes internet, telefonicky nebo pomocí sms. Záleží jen na vás, kterou z možností si zvolíte. Obdobně jako u bank zde platí, že internetové zadání pokynu je nejlevnější varianta.

Vždy si můžete zvolit, jaký druh pokynu chcete zadat a jeho platnost. Poplatek za nákup či prodej platíte až ve chvíli, kdy je váš obchod zrealizován. Při zadání pokynu jen dbejte na to jaký druh pokynu zadáváte. Pokud chcete například koupit 50 akcií ČEZu za 800 Kč a zadáte běžný pokyn s dobou platnosti na tři týdny, může se vám stát, že po týdnu bude k dispozici 30 kusů a zbylých 20 kusů třeba následující den. V podstatě máte to, co jste chtěli, ale zaplatíte poplatek za zprostředkování dvakrát, protože tento obchod byl proveden dvěma nákupy. Situace by byla jiná, kdybyste místo běžného pokynu zadali pokyn „všechno nebo nic“, pak byste zaplatili poplatek jen jeden, protože tento druh pokynu se uskuteční až ve chvíli, kdy je na trhu k dispozici všech 50 kusů akcií v odpovídající hodnotě. Pokud ke shodě nedojde, obchod se nerealizuje. Podobně to je i s minimální výši poplatku za transakci. Je sice možné koupit jednu jedinou akcii, ale nebude to pro vás výhodné s ohledem na minimální poplatek. Konkrétní výši minimálního poplatku za transakci si ale zjistěte u svého obchodníka.


Do čeho investovat


Pokud chcete zhodnotit svoje jmění, je nutné si zvolit, který z investičních nástrojů vám přijde zajímavý. Můžete vybírat od těch bezpečnějších až po rizikové. Kromě toho můžete již zcela bezproblémově investovat například i do komodit nebo na změny měnového kurzu.

Obchodník vám jistě ochotně poradí i v této oblasti. A můžete dokonce využít nabídky školících seminářů, které obchodníci pořádají naprosto zdarma. Jsou přístupné i těm, kteří u něj neobchodují. Takový seminář je pro začínajícího obchodníka dobrým způsobem, jak získat základní informace o obchodování a jak se detailně seznámit s internetovou aplikací.

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU