Dell přebíjí nabídku HP na firmu 3PAR, ta souhlasí (OPAK.)

27.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Společnost Dell <DELL.O> ve čtvrtek zvedla svou nabídku na koupi americké firmy pro ukládání dat 3PAR <PAR.N> na 1,6 miliardy...

...dolarů, jíž těsně přebila konkurenční návrh Hewlett-Packard <HPQ.N>.

Nejnovější nabídka Dellu činí 24,30 dolaru za akcii, což je jen o 30 centů více, než kolik za 3PAR nabídla Hewlett-Packard. Představenstvo společnosti 3PAR nabídku Dellu schválilo a doporučilo její přijetí akcionářům.

Akcie firmy 3PAR v reakci na vylepšenou nabídku - Dell původně přišla s cenou 18 dolarů na akcii - po zahájení seance na Wall Street klesaly o 1,6 procenta na 26,33 dolaru. Dell přidávala 0,5 procenta.

Reakce trhu naznačuje, že někteří mají za to, že nabídková bitva bude pokračovat, ale zřejmě očekávali od Dellu ještě vyšší protinabídku.

Průzkum Reuters mezi devíti fond manažery a analytiky ukázal, že většina očekává ještě jednu nebo dvě protinabídky a konečnou cenu okolo 29 dolarů za akcii. [ID:nN24247169].

Bitva o 3PAR přichází v době, kdy Hewlett-Packard, Dell i jiné velké technologické firmy jako International Business Machines <IBM.N> či Cisco Systems <CSCO.O> soupeří v nabídce širší škály produktů a služeb a investují do nových technologií.

3PAR se specializuje na systémy pro uchovávání dat včetně takzvaného cloud computingu, čím dál populárnější technologie, která počítačovým uživatelům umožňuje přístup k datům a softwaru přes internet, a firmám tak šetří náklady.

HP se k vylepšené nabídce Dellu bezprostředně nevyjádřila. Krátce předtím však oznámila, že koupí za nespecifikovanou částku soukromou firmu Stratavia, která vyrábí software pro správu databází a má rovněž aplikace v cloud computingu.

Nabídkové války jsou v těsně provázaném technologickém sektoru, kde se obchody často dohadují za zavřenými dveřmi, spíše vzácností.

V poslední význačné nabídkové bitvě v tomto odvětví loni přebila společnost EMC firmu NetApp při koupi Data Domain za 2,4 miliardy dolarů. Poradcem přebírané společnosti přitom byl Frank Quattrone, tentýž významný bankéř v technologickém sektoru, jenž v současných jednáních radí právě firmě 3PAR.

(Reportér: Paul Thomasch; Přeložil: Jan Schmidt)

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK