Firmy chtějí radikálnější změny zákoníku práce, odbory jsou proti

30.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Zatímco zaměstnavatelé vítají návrh premiéra Petra Nečase (ODS) na radikální změny zákoníku práce, odboráři jsou ostře proti. Ekonomové jsou sice pro větší pružnost pracovního trhu, ale obávají se možných sociálních nepokojů. Nečas se v dnešních Hospodářských novinách vyslovil pro novelu zákoníku, která obsahuje například výpověď bez udání důvodu, neomezené řetězení smluv na dobu určitou či omezení vlivu odborů.

Nečas označil aktuální návrh novely zákoníků ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) za málo ambiciózní. Nejlépe by prý bylo vrátit se k variantě, kterou zpracoval sám ještě jako ministr práce. Ta obsahuje mimo jiné kontroverzní paragraf, podle kterého by zaměstnanec mohl dostat výpověď de facto bez udání důvodu, tedy jen proto, že podle svého šéfa špatně pracuje. Výpovědní doba by se měla zkrátit na měsíc, naopak zkušební lhůta prodloužit ze tří na čtyři, ale v některých případech i na šest měsíců.

"Nečas vyslal občanům ČR jasný signál, že chce zneužít krize k drastickému omezení zaměstnaneckých a odborových práv," reagoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Pokud by prý mělo dojít k vyhazování lidí z práce bez udání důvodů a k dalším fatálním diskriminacím na trhu práce ve jménu flexibility, nešlo by už o nic jiného než o to, aby ze zaměstnanců byly loutky žijící v existenční nejistotě. "Nečas vyhrožuje již připravenou novelou zákoníku práce a nepřímo vyzývá ke konfliktu ve společnosti," prohlásil.

Asociace malých a středních podniků radikálnější novelu zákoníku práce podporuje. "Vycházíme z programového prohlášení vlády, v němž je deklarován záměr vlády navrhnout takové úpravy zákoníku práce, které povedou k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů a vyšší motivaci zaměstnavatelů k vytváření nových pracovních míst," uvedl předseda představenstva asociace Břetislav Ošťádal.

České pracovní právo bývá podle analytika Patria Finance Davida Marka kritizováno kvůli tomu, že omezuje flexibilitu trhu práce a omezuje tak vytváření více nových pracovních míst. Řada navrhovaných kroků tak prý má své opodstatnění. Otázkou je, zda razantní kroky nevyvolají vlnu stávek a nezkomplikují život občanů, fungování firem a oživení ekonomiky, podotkl.

Zaměstnavatelé minulý týden na jednání tripartity požádali Nečase, aby vláda místo dvou novel zákoníku práce připravila jednu komplexní úpravu, která by trh práce skutečně zpružnila. "Dnešní zákoník práce je v rozporu s Ústavou ČR. Novela, která je nyní připravována, neřeší tyto chyby. Než dělat jednu věc dvakrát, udělejme ji jednou a pořádně," míní prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Komplexní novela zákoníku práce je podle něj připravena, již byla v připomínkovém řízení, které bylo pozastaveno. Platit by tak tato úprava mohla začít od února či března příštího roku, dodal.

"Je škoda, pokud by tento dokument nebyl využit, když už je hotový a má za sebou jedno kolo připomínkového řízení," souhlasila partnerka advokátní kanceláře Randls Partners Nataša Randlová. Upozornila na to, že není zastáncem drobnějších a častých novel. Už teď podle ní většina uživatelů neví, která verze platí a která ne, a jsou z toho pak zbytečná nedorozumění a soudní spory. Navrhovaná Drábkova novela podle ní postrádá flexibilitu. "Dokonce bych řekla, že je proti zaměstnavatelům a jejich opasky jim utahuje více než současný zákoník práce," poznamenala.

Drábek tvrdí, že se při práci na novele řídí koaliční dohodou a programovým prohlášením vlády. "Koaliční shoda byla vyjádřena koaliční dohodou a pro mě je to základní dokument, ze kterého vychází i programové prohlášení vlády,“ řekl dnes ministr Českému rozhlasu. Dodal, že podle programového prohlášení bude postupovat. Spor o podobu zákoníku práce bude prý v úterý řešit vedení TOP 09.

Schválení změn v zákoníku práce a vládních úsporných opatření podle ČMKOS způsobí, že Česko bude zemí s nejhorším postavením zaměstnanců v rámci EU. Odborům vadí například řetězení smluv na dobu určitou, zavedení pružnějších kont pracovní doby a zdvojnásobení doby, po kterou je možné pracovat na dohodu o provedení práce.

Mimo jiné i proto minulé pondělí po schůzce se Zavadilem Nečas připustil, že chystaná vládní novela zákoníku práce by mohla platit o něco později než od ledna, jak se předpokládalo. Vláda bude předlohu projednávat v září, legislativní proces se prý nemusí do konce roku stihnout. O zákoníku bude vláda ještě jednat s odbory v tripartitě i bilaterálně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí mimo jiné navrhuje prodloužení doby, po kterou je možné uzavírat smlouvy na dobu určitou ze dvou na pět let, zvýšení maximálního rozsahu zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin, změny ve výši odstupného, které by mělo být nadále vázáno na počet let odpracovaných u zaměstnavatele, či zpružnění kont pracovní doby.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK