Co týden dal?

10.09.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ochlazující se globální růst už dopadl i na největší evropskou ekonomiku. Německá průmyslová výroba v červenci totiž podle zveřejněných dat vzrostla méně, než se čekalo. Rojí se obavy, že růst Německa končí.

Posledních 7 dní ve světě


  • Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 3,7 procenta. Statistický úřat tak opravil svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého ekonomika klesla o 3,5 procenta. V prvním čtvrtletí činil pokles 2,3 procenta.
  • Česko trvá na svém odmítavém postoji k případnému zavedení bankovní daně v Evropské unii. Zavedení poplatku, z něhož by státy mohly v budoucnosti platit záchranu problematických bank, prosazuje Evropská komise.
  • Americký prezident Barack Obama je proti prodloužení daňových úlev pro bohaté, které zavedla předchozí administrativa George Bushe. Zároveň je ale chce na trvalo prodloužit střední třídě.
  • Zakázky průmyslových podniků v Německu se v červenci ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,2 procenta. Pokles překonal i nejhorší odhady analytiků.
  • Slovenská vládní koalice se po pětihodinovém jednání dohodla na dočasném zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent. Zvýšit by se měly rovněž sazby spotřebních daní z alkoholu a tabáku.
  • Česko nakonec na zasedání ministrů financí v Bruselu souhlasilo s reformou finančního dohledu v Evropské unii, ke které mělo v minulosti řadu výhrad. Podle něj ve svém odporu zůstalo prakticky osamocené poté, co Británie stáhla své námitky.
  • Slovensko čelí rostoucí kritice kvůli odmítnutí finanční pomoci Řecku. Ministři financí eurozóny se na jednání v Bruselu shodli, že Slováci poškodili vlastní zájmy, podle některých diplomatů mohou navíc jen těžko očekávat, že s nimi budou ostatní státy v budoucnosti solidární.
  • Fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům, za jehož vznikem v roce 2007 stál i bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla, totálně selhal. Takzvaný globalizační fond v posledních 11 měsících vyplatil žadatelům jen 140 milionů eur (3,5 miliardy korun), k dispozici přitom měl zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun).
  • Průmyslová výroba v Německu v červenci vzrostla o 0,1 procenta, což je citelně méně, než se čekalo. Slabý růst výroby navazuje na červnový pokles, který činil 0,6 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma


 

  • Maloobchodní tržby v červenci bez sezonního očištění meziročně klesly o procento po červnovém revidovaném růstu o sedm procent. Největší podíl na meziročním poklesu měl prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot.
  • Nezaměstnanost v Česku v srpnu proti předchozímu měsíci mírně klesla, a to o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. To však neznamená, že by se blýskalo na lepší časy. Do budoucna lze očekávat opět zhoršení, varují analytici.
  • Česká republika vydala emisi státních dluhopisů v eurech v celkovém objemu dvou miliard eur (cca 49 miliard korun). Dluhopisy jsou splatné v dubnu 2021.
  • Počet zahájených staveb bytů v Česku v prvním pololetí meziročně klesl o 23 procent na 14.296 bytů. Počet dokončených bytů se snížil o šest procent na 16.120 jednotek. Od ledna do července se v Česku začalo stavět 16.737 bytů, což je meziroční propad o 26 procent.
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje chování společnosti Telefónica O2. Rozsáhlé šetření se týká oblasti vysokorychlostního připojení.
  • Češi v pololetí utratili za cesty do zahraničí 34,2 miliardy korun, což je meziročně o 8,4 procenta méně. V absolutních číslech činí pokles oproti loňsku 3,1 miliardy korun.
  • Návrh ODS počítá s tím, že maximálně do měsíce od počátku registrace na úřadu práce dostane každý nezaměstnaný nabídku práce na plnou pracovní dobu. Práce by měla být buď ve formě rekvalifikace, dalšího vzdělávání nebo veřejně prospěšných prací. Pokud to odmítne, bude z evidence vyřazený.
  • Objem akciových obchodů na pražské burze byl o letošních letních prázdninách nejnižší za posledních sedm let. V červenci a srpnu změnily na burze majitele akcie za 51,7 miliardy korun, což je nejméně od léta 2003.
  • Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Tedy o 0,2 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                                              

Anketa

Podle nejnovějších statistik na internetových aukcích v tuzemsku i v zahraničí nakupuje už téměř pětina Čechů, kteří ročně utratí okolo pěti miliard korun. Počet nákupů roste zhruba o třetinu ročně. Jak jste na tom s internetovými aukcemi vy?


  • Internetových aukcí se neúčastním - 59 %
  • Občas se nějakou aukci využiji - 35 %
  • Internetové aukce využívám často a pravidelně - 7 %

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU