Podpora hypoték na nové byty od února nulová

16.01.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úroky v poslední době klesají. Zatímco před několika lety bylo problémem získat hypotéku s úrokem pod deset procent, dnes je situace jiná. Nižší úroky sebou přinesly i situaci, kdy již nejsou splněny podmínky pro poskytování dotace k hypotékám na novou výstavbu…

Podporu lze získat  na novou výstavbu a od září loňského roku mohou podporu nově získat také mladí do 36 let na koupi staršího domu nebo bytu. Kdo splní podmínky pro přiznání jedné z podpor má možnost pokud uzavře smlouvu a navíc začne čerpat hypotéku do 31.1.2003 získat podporu na nové byty ve výši 1% a mladí na starší nemovitost ve výši 3%.

Podpora závisí na úrocích již poskytnutých hypoték

Výše podpory k hypotékám se každoročně určuje podle průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů  se státní podporou poskytnutých v předešlém roce (1.1. - 31.12.). Podle této úrokové sazby se potom určí výše dotace k úrokům hypotečních úvěrů na další období, tj. od 1.2. do 31.1. následujícího roku.  Jakou výši musí mít průměrná úroková sazba, aby byla přiznaná podpora v dané výši vidíte v následujících tabulkách.

Dotace k HU na novou výstavbu

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 10 %

4 %

> 9 %

3 %

> 8 %

2 %

> 7 %

1 %

< 7 %

0 %

Dotace k HU pro mladé

Průměrná úroková sazba předchozího roku

Dotace

> 8 %

4 %

> 7 %

3 %

> 6 %

2 %

> 5 %

1 %

< 5 %

0 %

Od února se výše podpory změní

Průměrná úroková sazba hypoték se státní podporou v roce 2002 klesla pod 7%, což podle údajů v tabulkách znamená pokles dotace k úrokům hypotečních úvěrů. Hypotéky na novou výstavbu tak od 1.2.2003 budou mít nulovou podporu a hypotéky na nákup starší nemovitosti pro mladé  budou od stejného data podporovány 2%. 

Co to znamená pro klienty?

Ti, kteří mají již zahájeno jednání o poskytnutí hypotečního úvěru, se mohou pokusit stihnout vše vyřídit a začít čerpat hypotéku ještě do konce ledna. Pokud jejich účel úvěru splňuje podmínky pro  přiznání podpory mohli by ještě podporu v současné výši získat (1% resp. 3%).
Pokud klienti již čerpají hypotéku, tak se pro ně nic nemění. Zůstane pro ně zachována státní podpora (i úrok) ve výši v jaké ji čerpají a to až do doby změny úrokové sazby (max 5 let). Po uplynutí doby fixace banka stanoví novou (v té době platnou) úrokovou sazbu a klient získá podporu v takové výši, kterou by v té době získali noví žadatelé o úvěr. Může se tak stát, že klient o podporu v další fázi úvěru přijde, protože již není poskytována, resp. je nulová. Ale pravděpodobně také získá nižší úrok na další období splácení než  který měl do té doby.

Podle bank se nulová podpora hypoték na zájmu klientů o tento typ úvěru asi moc neprojeví. Hypotéka stále nepatří k produktům, který mohou získat všichni. Klienti, kteří budou žádat hypotéky na novou výstavbu v následujících 12 měsících, nebudou mít nárok na podporu. To se může nejdříve změnit při stanovení nové  výše  podpory příští rok v lednu a nebo pokud dojde ke změně celého systému podpor hypotečních úvěrů.

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ