Dukovany chystají zvýšení výkonu druhého bloku na 500 megawattů

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 9. září (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany se chystá zvýšit výkon u druhého ze čtyř atomových bloků ze současných zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW. Blok bude odstaven za měsíc a práce potrvají 85 dní. Reaktor se bude opět spouštět během ledna 2011, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. U prvního dukovanského bloku stoupl výkon na 500 MW loni. Všechny bloky by se na tuto hodnotu měly dostat během příštích dvou let.

Výkonnost Dukovan se postupně zvyšuje od roku 2005. V roce 2013 bude mít celá elektrárna namísto původních 1760 MW instalovaný výkon 2000 MW, jaký teď má mladší atomová elektrárna v jihočeském Temelíně. Dukovany by pak měly dodávat do sítě namísto dosavadních 14 terawatthodin (TWh) elektřiny ročně 16 TWh.

Výkon 500 MW už má dukovanský blok číslo tři, zásadní obnova se teď bude týkat bloku číslo čtyři. Zahájení odstávky je naplánováno na 9. října. Její součástí bude rozsáhlá výměna technologií. Opětné uvádění do provozu pak bude prováděno postupně. "Protože to bude nový výkon, dělá se to opatrně. Testuje se, jestli se všechny systémy chovají tak, jak mají," přiblížil Spilka.

Modernizace zahrnuje i výměnu dvou statorů generátoru, z nichž každý má hmotnost kolem 250 tun. "Je to válec o průměru tři metry, dlouhý šest metrů," popsal Spilka. První díl už byl do elektrárny dopraven asi před třemi týdny, druhý bude dovezen počátkem října. Kvůli modernizaci se koncem října zastaví i blok číslo tři, proud nebude vyrábět 25 dní. Dva bloky budou současně mimo provoz proto, aby mohla být opravena zařízení, která jsou pro ně společná.

Dukovanská elektrárna je v provozu čtvrt století. Její bloky měly původně instalovaný výkon 440 MW. Během uplynulých pěti let byla provedena obměna zařízení, zejména nízkotlakých dílů turbín, díky nimž výkon bloků postupně stoupl na zhruba 460 MW. Před rokem začala další etapa modernizace.

Investice mají kromě zvyšování výkonu umožnit také prodloužení životnosti atomové elektrárny oproti projektovaným 30 rokům až na dvojnásobek. ČEZ také zvažuje možnost výstavby pátého atomového bloku u Dukovan. Studie, která má vyhodnotit předpoklady lokality pro tuto investici, bude dokončena v příštím roce. Podle dřívějších informací zástupců energetické firmy je největším problémem zajištění dostatečného množství chladicí vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK