ŘSD do konce roku propustí 200 lidí z administrativy

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Ohlášené masivní šetření začíná mít pro zaměstnance Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) reálnou podobu. Šéf ŘSD Jiří Švorc dnes v rozhovoru pro ČTK uvedl, že do konce roku organizaci nuceně opustí 200 zaměstnanců z celkových 1900, půjde přitom z velké části o lidi z administrativy. Dělníků se propouštění prakticky nedotkne.

"Snížení mzdových prostředků o deset procent znamená samozřejmě snížení počtu zaměstnanců. Počty zaměstnanců v dělnických profesích jsou přitom nyní nastaveny tak, že přesně odpovídají potřebám zimní údržby," uvedl Švorc. Počet dělníků se tak zásadně měnit nebude, zůstane zhruba na nynější úrovni 700 lidí.

Švorc chce úspor dosáhnout mimo jiné změnou struktury ŘSD. Do konce září se spojí například Závod Praha se Správou Praha, analogický proces se uskuteční v Brně. Závod Praha má na starosti dálnice v Čechách, Závod Brno na Moravě. Správa Praha a Správa Brno spravují silnice první třídy ve Středočeském, respektive Jihomoravském kraji.

"Ty činnosti se často překrývají a není přesně vymezena hranice," uvedl ředitel. Příkladem jsou oddělené účtárny, po jejich sloučení prý bude moci propustit 30 lidí. Ubudou ale také místa v managementu státní investorské organizace, ŘSD například zruší post obchodního ředitele.

Celkové provozní náklady organizace jsou letos 1,7 miliardy korun, příští rok se sníží na 930 milionů. ŘSD se chlubí například desetiprocentní úsporou při nákupu soli, které bylo dosaženo díky internetové aukci. Internetovou aukci chce Švorc využít například i při tendru na dodavatele pohonných hmot nebo pojištění majetku.

Švorc chce snížit i náklady na nákup informací od Českého hydrometeorologického ústavu, které jsou třeba pro zimní údržbu, nebo na pronájem pozemků od Pozemkového fondu ČR. Podle Švorce by bylo přínosné, kdyby se nadřízená ministerstva dotyčných organizací dohodla na bezplatném poskytování služeb.

Na druhé straně by se měl zvýšit příjem z reklamy, pronájmů pozemků nebo z prodeje detailních statistických dat a mapových podkladů ze Silniční databanky Ostrava.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK