Co týden dal?

17.09.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


SFRB má pro příští rok schválen rozpočet ve výši 1,3 mil. Kč. Jde zhruba o třetinu oproti letošnímu roku. Více v našem pravidelném souhrnu důležitých ekonomických zpráv uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě


  • Americký prezident Barack Obama řekl, že jeho vláda zastavila krvácení ekonomiky a stabilizovala ji. Když přišel do Bílého domu, ekonomika prý byla ve volném pádu. Tempo oživení ale podle Obamy nyní přesto vázne a není takové, jak si vláda původně představovala. Citelný růst je ale podle něj podmínkou tvorby pracovních míst. Krátkodobě prý ekonomice pomohou také nová stimulační opatření na podporu investic do infrastruktury.
  • Kuba do března propustí přes 500.000 státních zaměstnanců a pokusí se většinu přesunout do nestátní sféry. Oznámily to oficiální kubánské odbory, napsala agentura Reuters, podle níž je to největší takový pohyb od 60.let.
  • Německé banky musejí výrazně zvýšit kapitál, pokud mají plnit nové požadavky na regulaci v rámci pravidel Basilej III. Konečná verze úmluvy, která byla schválena v neděli, nicméně dává šanci, že pro banky to nebude větší problém.
  • Řecko obdrželo dalších 6,5 miliardy eur (asi 160 miliard Kč) ze záchranného úvěru od členských zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Oznámilo to řecké ministerstvo financí. Dodalo, že v úterý země získá ještě 2,5 miliardy eur, čímž bude druhá výplata peněz z úvěru završena.
  • Evropská komise prudce zvýšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie pro letošní rok. Hospodářství zemí platících eurem by mělo vzrůst o 1,7 procenta, původně komise odhadovala 0,9 procenta. Ekonomika celé evropské sedmadvacítky by měla vzrůst o 1,8 procenta, původní prognóza hovořila o 1,0 procenta.
  • Program šrotovného v Rusku bude pokračovat i v příštím roce, vláda na jeho prodloužení vynaloží 14 miliard rublů (zhruba 8,7 miliardy Kč). Program letos výrazně podpořil ruský automobilový trh.
  • Softwarová firma Microsoft celosvětově uvolnila pro veřejnost testovací beta verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 9. Prohlížeč má být rychlejší a bezpečnější než jeho předchůdce.
  • Rusko a Norsko podepsaly dohodu, která vymezuje státní hranici v Barentsově moři. Ukončily tak spor o území bohaté na zemní plyn a ropu, který se táhl čtyři desetiletí.
  • Míra nezaměstnanosti v Řecku ve druhém čtvrtletí činila 11,8 procenta, a dál se tak zvýšila z předchozích 11,7 procenta, kde byla v prvním čtvrtletí. Řecko má teď nejvyšší nezaměstnanost za posledních deset let, stojí za ní hlavně pokles ekonomické aktivity země.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

 

  • Komplexní novela zákoníku práce se zřejmě nestačí schválit do února nebo března příštího roku. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na brněnském strojírenském veletrhu to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). TOP 09 přitom ještě koncem srpna požadovala, aby novela začala platit od ledna. Bez toho by podle ní nebylo možné realizovat nezbytné úspory ve státním rozpočtu na rok 2011.
  • Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v červenci snížil na více než 32,5 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněn pasivem bilance výnosů - vyplacením dividend, platby úroků a předpokládanou výší reinvestovaného zisku, oznámila Česká národní banka. Bilance výkonů, tedy saldo zboží a služeb, byla aktivní. V červnu běžný účet vykazoval deficit přes 14,8 miliardy korun.
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odhalil kartel výrobců obrazovek. Pět firem má platit pokutu v celkové výši 51,787 milionu Kč. Je to v letošním roce nejvyšší sankce, jakou ÚOHS uložil. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy se mohou odvolat k předsedovi ÚOHS. O existenci kartelu poskytl úřadu informace Samsung, vyvázl tak zcela bez pokuty. Platit nebude ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený. Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let.
  • Ukončení vlakového provozu a následný zánik zřejmě čeká v brzké době 25 regionálních tratí. Podle Jana Komárka, ředitele Správy železniční dopravní cesty, se na osudu tohoto počtu tratí shodla SŽDC s kraji. Správa železnic původně předložila krajům k jednání seznam více než 60 ekonomicky nevýhodných tratí.
  • Vláda schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok ve výši 1,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas s tím, že vláda diskutovala i o případném zrušení fondu. Letos fond hospodařil s rozpočtem 3,5 miliardy korun.
  • Vláda schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukončí podporu pro solární elektrárny postavené na volných plochách. Úprava má zmírnit zdražování elektřiny pro spotřebitele kvůli podpoře solárních zdrojů. Omezení se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku.
  • Energetická společnost ČEZ hodlá do konce roku zahájit provoz ve fotovoltaických elektrárnách o instalovaném výkonu zhruba 107 megawattů, a bude tak mít nárok na současné vysoké výkupní ceny. Celkový instalovaný výkon slunečních elektráren firmy se tak zvedne na 126 MW. Mezi spuštěnými elektrárnami nebudou projekty v Chvaleticích a Milovicích o celkovém výkonu zhruba 70 MW, od kterých ČEZ odstoupil.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                                    

Anketa

Vláda se dohodla a schválila tzv. povodňovou daň. Základní sleva na dani, tak klesne o sto korun měsíčně. Takto získané peníze by měly být využity na zaplacení povodňových škod. Souhlasíte s tímto krokem?


  • Ano, lidem postiženým povodněmi je potřeba pomoci - 33 %
  • Ne, vláda jen využila povodní ke zvýšení daní - 77 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU