Průzkum:Nejhodnotnější evropskou značkou Louis Vuitton,v ČR Sazka

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Nejhodnotnější evropskou značkou se letos stala francouzská značka obchodů s luxusním zbožím Louis Vuitton. Její hodnotu odborníci vyčíslili na 27,6 miliardy eur (679 miliard Kč). Druhá je finská Nokia (25,33 miliardy eur) a třetí britský Vodafone (25,32 miliardy eur). V Česku je nejhodnotnější značkou Sazka (444 milionů eur; 10,9 miliardy Kč), která se ovšem mezi padesát nehodnotnějších evropských značek nedostala. Vyplývá to ze studie eurobrand2010, kterou zpracoval European Brand Institute ve Vídni.

Ředitel European Brand Institute Gerhard Hrebicek dnes ČTK sdělil, že největší růst hodnoty letos zaznamenaly značky z farmaceutického, zdravotnického a biotechnologického průmyslu. Nejvýrazněji vzrostla hodnota britské British GlaxoSmithKline (o 34,6 procenta), následovaná Sanofi Aventis (o 19,1 procenta) a Novartis (o 11,6 procenta). Naopak hodnota značek v automobilovém průmyslu kvůli hospodářské krizi klesla v průměru o 14,1 procenta a v oboru IT a technologií o 14,5 procenta. Hodnota značek v sektoru finančních služeb průměrně klesla o 10,8 procenta.

"Hodnota značek kolísá méně než hodnota akcií daných firem na kapitálových trzích. Značky se po krizi rychleji vzpamatovaly a některé průmyslové obory stále mají růstový potenciál v oblasti tržní kapitalizace," podotkl Hrebicek, podle kterého hodnota značek roste rychleji než indexy na akciových trzích. Hodnota deseti nejhodnotnějších značek se za poslední rok zvýšila v průměru o 32,1 procenta, zatímco hodnota indexu DAX vzrostla o 22,6 procenta

Studie eurobrand2010, zaměřená na posouzení hodnoty evropských značek, zahrnuje více než 3000 značek z 24 zemí a 16 průmyslových oborů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK