Problémy eurozóny nekončí a euro na ně ještě může doplatit

30.09.2010 | , Finance.cz
EU


Největší obětí by se vedle dluhopisů rizikovějších zemí eurozóny mohla stát evropská měna. Od června dokázala zlikvidovat velkou část z více než dvacetiprocentních ztrát a jejíž současná síla může být předzvěstí budoucího pádu.

Druhé čtvrtletí letošního roku zastihlo ekonomiku eurozóny v dobré kondici. Hrubý domácí produkt rostl o 1 %, k čemuž ve velké míře pomohla zejména německá ekonomika, která během stejného období rostla o 2,2 %. K příznivým číslům pomohl nejen samotný propad z minulého roku a nízká základna pro výpočet HDP, ale zejména rostoucí ekonomika Spojených států, v kombinaci s dramatickým oslabením evropské měny, která během půl roku ztratila na páru s dolarem více než čtvrtinu ze své hodnoty.

Pozitivní výsledky z eurozóny vedly v srpnu Evropskou centrální banku ke zvýšení odhadu růstu HDP na rok 2010 a přispěly také k tomu, že evropská měna dokázala na páru s eurem umazat velkou porci ztrát, které v minulých měsících nabrala. Její růst byl přitom nejsilnější v letních měsících, kdy ekonomika Spojených států začala znovu vykazovat známky zpomalování a americká centrální banka byla nucena přistoupit k dalšímu rozvolnění měnové politiky.


Zhoršující se situace v USA začíná negativně ovlivňovat Evropu


Jak ale ukazují události posledních několika dnů, zhoršující se situace v USA již začíná negativně ovlivňovat také Evropu a ta může brzy čelit opětovnému ekonomickému zpomalení. To dokládají i čísla z minulého týdne. Objem nových průmyslových objednávek v eurozóně totiž klesnul v červenci o 2,4 %, což byl téměř dvojnásobně horší výsledek, než s čím počítal většinový konsenzus na trhu. Do problémů se dostává i výrobní sektor a sektor služeb. Index nákupních manažerů (PMI), který vychází z průzkumu mezi více než dvěma tisíci podniky, od velkých průmyslových firem po malé restaurace, se totiž dostal na nejnižší úrovně od začátku letošního roku.

Možnost výrazného zpomalení si již začínají uvědomovat i některé státy. Například Itálie koncem minulého týdne přišla jako jedna z prvních zemí eurozóny s oznámením, že nebude schopna naplnit původní odhady, které počítaly s letošním růstem HDP o 1,5 %.  Irsko ve čtvrtek naopak šokovalo svými výsledky HDP, které se v 2Q propadlo po slibném růstu z prvního čtvrtletí o 1,2 %. Trh přitom počítal s růstem o 0,4 %.


Zájem o evropské dluhopisy opět klesá


Důvěru v eurozónu a evropskou měnu mohou ale do dalších měsíců více než samotné ekonomické problémy podrývat obavy z nedostatečné věrohodnosti některých členských zemí šestnáctičlenného ekonomického bloku. Téma Řecko se politikům sice podařilo smést ze stolu díky garanci tříletého financování ze zdrojů MMF a kapes členských zemí eurozóny. V posledních týdnech se ale stále více začíná mluvit o tom, že by podobnou pomoc již brzy mohly potřebovat i další státy, jako Irsko a Portugalsko.

Že nedůvěra vůči oběma zemím narůstá, je na první pohled patrné i z vývoje na dluhopisovém trhu. Výnosy z dluhopisů těchto dvou zemí totiž od začátku srpna téměř nepřetržitě stoupají a v případě Irska jsou nyní dokonce výše, než letos v květnu, kdy v Evropě vrcholila dluhová krize. Irsko a Portugalsko si nyní musejí na deset let půjčovat na trhu za více než 6 %, zatímco Řecko, kterému samy půjčují, má garantováno úvěry s pětiprocentním úročením. Nic přitom nenapovídá tomu, že by se měla situace v nejbližší době stabilizovat. Spíše naopak. Výnosy z dluhopisů totiž rostou i přesto, že si Evropské státy již stihly zabezpečit většinu finančních prostředků pro svůj chod na rok 2010. Již v příštím roce se ale začnou emisní kalendáře znovu plnit a je velkou neznámou, jak trhy tento příliv nového dluhu vstřebají v situaci, kdy centrální banky přestaly s dodáváním likvidity do finančního systému.

Přestože se nyní většina obchodníků soustředí na problémy Spojených států, kde centrální banka bojuje se zpomalující ekonomikou další monetární expanzí, již brzy se toto téma může dostat na stůl opět v Evropě. Jakmile se tak stane, největší obětí by se vedle dluhopisů rizikovějších zemí eurozóny mohla stát právě evropská měna, která od června dokázala zlikvidovat velkou část z více než dvacetiprocentních ztrát a jejíž současná síla může být předzvěstí budoucího pádu.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát