Co týden dal?

01.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Škoda Auto představila první vlastní vůz na elektrický pohon, míra nezaměstnanosti v Německu klesla v září na nejnižší úroveň od počátku 90. let. Více naleznete v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Francie se dostala do sporu s Německem a Evropskou centrální bankou (ECB) kvůli návrhu sankcí za příliš vysoký deficit veřejných financí. Francouzům se nelíbí, že sankce by byly uplatňovány téměř automaticky. Místo toho Paříž navrhuje, aby vlády mohly mít i nadále konečné slovo.
  • Brazílie si stěžuje, že svět vstoupil do mezinárodní měnové války, kdy vlády manipulují kurzy svých měn, aby jejich země získaly při exportu konkurenční výhody. Brazilský ministr financí Guido Mantega před tamními průmyslníky řekl, že Brazílie patří k největším obětem, její měna je proti měnám vyspělých zemí silně nadhodnocena, což má negativní dopady na exportéry.
  • Chod institucí Evropské unie loni stál 7,4 miliardy eur (182 miliard korun). Ukázala to zveřejněná finanční zpráva za rok 2009. Náklady na administrativní výdaje pro všechny unijní instituce představovaly 6,5 procenta celkových výdajů. Proti roku 2008, kdy tento údaj činil 6,2 procenta, to představuje mírný nárůst.
  • Záchranný fond eurozóny, který vytvořily členské státy EU platící evropskou jednotnou měnou, aby zabránily opakování řecké dluhové krize, obsahuje ve skutečnosti daleko méně finančních prostředků, než politici tvrdí. Místo slibovaných 440 miliard eur má zhruba 250 miliard eur (asi 6,25 bilionu korun). Vyplývá to z propočtů společnosti Barclays Capital, o nichž informoval deník Financial Times.
  • Francie na jednání ministrů financí EU v Bruselu zablokovala dohodu o regulaci hedgeových fondů, které zpravidla využívá bohatší klientela či instituce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Paříži, která pro svůj krok měla údajně posvěcení Berlína, se nelíbí, že by fondy působící mimo unii měli mít poměrně snadný přístup na evropský trh.
  • Míra nezaměstnanosti v Německu klesla v září na 7,5 procenta ze srpnových 7,6 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od počátku 90. let. Počet registrovaných nezaměstnaných se podle zprávy Spolkového úřadu práce snížil po očištění od sezonních vlivů o 40.000, což bylo dvakrát více, než se očekávalo a také dvakrát více než v předešlém měsíci. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

 

  • Automobilka Škoda Auto v předvečer zahájení mezinárodního autosalonu v Paříži představila první vlastní vůz na elektrický pohon. Prototyp elektromobilu na bázi Octavie Combi ujede na jedno nabití 140 kilometrů a v příštím roce chce výrobce do testovacího provozu v ČR a Německu nasadit zhruba 20 vozů.
  • Ministerstvo financí bude zřejmě moci v letech 2011 a 2012 vydat na úhradu starších dluhů státní dluhopisy za 274,6 miliardy korun. Návrh MF schválila vláda. MF chce dluhopisy využít na úhradu dluhopisů s končící splatností a na odkup dluhopisů z trhu před jejich splatností. Podle MF je předloha pouze technická a nezvyšuje dluh státu.
  • Po letošní čtvrté velké vodě, která postihla ve dnech kolem svátku sv. Václava především Liberecko, nahlásili klienti pojišťoven první stovky škod. Záplavy byly tentokrát pouze lokální a škody na vytopených domech a sklepích by měly být spíše nižší, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Souhrn škod odhadly v řádu desítek milionů korun.
  • Obce zřejmě dostanou možnost regulovat také například sázkové hry v kasinu nebo takzvané videoloterijní terminály, tedy druhy hazardu, na něž se dosud jejich obecně závazné vyhlášky vztahovat nemohly. Změnu obsahuje novela loterijního zákona, kterou schválila vláda. Podle současné právní úpravy obce mohou regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů.
  • Novým samostatným útvarem České národní banky se od 1. října stane odbor finanční stability. Vznik odboru a vyčlenění expertů na finanční stabilitu z nynějšího samostatného odboru ekonomického výzkumu a finanční stability (SAO EVFS) schválila bankovní rada ČNB. Ředitelem nového útvaru bude Jan Frait (44), dosavadní náměstek ředitelky SAO EVFS.
  • Stavbami roku 2010 se staly bez rozlišení pořadí opravená Malostranská beseda v Praze, malá vodní elektrárna v Železném Brodě, kancelářské centrum Vinice v Pardubicích, letní koupaliště v Hradci Králové a Centrum sportu a zdraví v Olomouci. Stavbou desetiletí hlavního města je úsek metra trasy C Nádraží Holešovice-Ládví. Oznámila to Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během srpna zvýšily o 3,97 miliardy korun na 1,022 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 70 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 99,6 miliardy korun ze srpnových 78,7 miliardy korun. Loni za stejné období vykázal státní rozpočet deficit 87,3 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.
  • Finanční skupina PPF, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, požádala Českou národní banku (ČNB) o bankovní licenci. Nová banka se zřejmě zaměří na drobnou klientelu, plánuje vytvořit i síť poboček. PPF už nabírá nové zaměstnance.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                                        


Posledních 7 dní na našem serveru


  • Ze světa družstevních záložen odešlo Fio, viz náš povíkendový rozhovor. Pokud vás zajímají aktuální členské poplatky a produkty zbývajících kampeliček, podívejte se na našeho průvodce družstevními záložnami
  • Odpovězte na následující otázku na úvodní stránce Finance.cz a hrajte s námi o těchto čtrnáct cen: V jakém roce byl natočen první díl filmu Wall Street?

Anketa


Elektřina pro domácnosti může příští rok podle ERÚ zdražit zhruba o 12 až 14 %. Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny elektřiny v příštím roce na 5 %, elektrárenská společnost ČEZ pak zhruba na 20 %. S kým z výše zmíněných souhlasíte?

  • Souhlasim s ERÚ - 12 až 14 % - 51 %
  • Pravdu má ČEZ - 20 % - 18 %
  • Souhlasím s fotovoltaiky - více než 5 % to nebude - 31 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU