V Dukovanech začne v neděli dlouhá odstávka bloku, potrvá 85 dní

08.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 8. října (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začne v neděli mimořádně dlouhá odstávka jednoho ze čtyř reaktorů. Během 85 dní se kromě obvyklé výměny pětiny jaderného paliva a kontroly tlakové nádoby bude provádět také rozsáhlá modernizace zařízení, aby se výkon dalšího bloku mohl zvýšit ze zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

U prvního dukovanského bloku stoupl výkon na 500 MW loni. Všechny bloky by se na tuto hodnotu měly dostat během příštích dvou let.

Termíny odstávek se podle mluvčího koordinují s atomovou elektrárnou v jihočeském Temelíně. "My jsme malá země a dodavatelské firmy s touto specializací mají omezenou kapacitu," vysvětlil. Temelín má jen dva bloky, které však mají zhruba dvojnásobný výkon než dukovanské. Proto se odstavují přes léto. Počet pracovníků v areálu Dukovan během odstávek stoupá přibližně o 1000.

Výkon 500 MW už má dukovanský blok číslo tři, zásadní obnova se teď bude týkat bloku číslo čtyři. Zahrnuje i výměnu dvou statorů generátoru, z nichž každý má hmotnost kolem 250 tun. Koncem tohoto měsíce se zastaví i blok číslo tři, proud nebude vyrábět 25 dní. Dva bloky budou současně mimo provoz proto, aby mohla být opravena zařízení, která jsou pro ně společná.

Dukovanská elektrárna je v provozu čtvrt století. Její bloky měly původně instalovaný výkon 440 MW. Výkonnost se zvyšuje od roku 2005. Díky obměně zařízení výkon bloků nejprve postupně stoupl na zhruba 460 MW. Teď se provádí další etapa modernizace. V roce 2013 bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalovaný výkon 2000 MW, jaký teď má mladší Temelín. Z Dukovan by pak mělo ročně do sítě plynout 16 terawatthodin (TWh) elektřiny; nyní se roční produkce proudu pohybuje kolem 14 TWh.

Investice mají také umožnit prodloužení životnosti atomové elektrárny oproti projektovaným 30 rokům až na dvojnásobek. ČEZ nyní rovněž zvažuje možnost výstavby pátého atomového bloku u Dukovan. Studie bude dokončena v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK