Odborník: Kempům v ČR tři ubývají hosté, některým hrozí zánik

10.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. října (ČTK) - Počet hostů v českých kempech se v posledních třech letech snižuje. Letos meziročně klesl téměř o třetinu. Provozovatelům kempů snižuje profit i silná koruna. Ceny proto musí držet na stabilní úrovni několik let, přestože jejich režie stoupá. Další pokles návštěvnosti v příští sezoně by mohl být pro některé likvidační. ČTK to řekl předseda společenstva Kempy a chatové osady ČR Vlastimil Němec.

"Už loni jsme si říkali, že pokles skončil, ale ještě se to zhoršilo. I když naše režie jde nahoru, nemůžeme kompenzovat cenu, turista víc nechce zaplatit," uvedl Němec, který provozuje jeden z pražských kempů. Podle statistik svazu byl v roce 2004 počet přenocování v českých kempech necelých 19.000, v roce 2006 pak 15.000, loni 12.000 a letos k září 8500.

V hlavním městě byl přitom pokles návštěvnosti největší, špatně jsou na tom i kempy v Krkonoších a dalších oblastech závislých na zahraničních turistech.

Podle Němce je letošní pokles návštěvnosti pražských kempů úplně tragický a činí více než 30 procent. Turisté v kempech hlavního města tráví průměrně tři noci a pak jedou jinam. Pokles zaznamenala Praha i v minulých letech. Oproti průměrným rokům byla letos návštěvnost poloviční. Kempy se dostávají na hranu rentability, přesto jejich počet zůstává kolem 25 a v celé republice je jich kolem 600.

V ČR jsou podle Němce tři druhy kempů. Klasické rekreační v oblastech jako jižní Morava, Vysočina, jižní Čechy nebo na horách, dále pak příměstské, kde lidé kempování kombinují s návštěvou měst, a městské.

Letošní výrazný úbytek zahraničních turistů způsobila hospodářská krize a podle Němce i špatná image republiky. "Představy o tom, že jsou lidé u nás okrádáni taxikáři nebo ve směnárnách se rozšířila," uvedl Němec.

Dalším problémem je mýtné, které platí i majitelé obytných vozů nad 3,5 tuny. Zahraniční turisté - například Skandinávci, pro které je ČR tranzitní zemí, proto jezdí na jih raději přes Rakousko, kde jsou i kvalitnější dálnice. Společenstvo Kempy a chatové osady ČR proto hodlá nadále tlačit na vládu, aby zákon o mýtném byl změněn a obytná auta dostala výjimku. Současný stav znevýhodňuje i české turisty, kteří v pátek platí dvakrát více. "Je to úžasná podpora cestovního ruchu," řekl s ironií Němec.

Pozitivem pro milovníky kempování je ovšem zlepšení služeb, které české kempy poskytují. Podle Němce jejich provozovatelé pochopili, že kvalitní sociální vybavení je 80 procent úspěchu. Zlepšuje se také vybavení tábořišť pro vodáky.

Další vývoj si Němec netroufá odhadovat. Určitým náznakem pozitivního vývoje podle něj mohou být zprávy z Německa, kde si výrobci a prodejci obytných aut a přívěsů libují, že prodávají a vyrábí jak nikdy předtím. "Nevíme ale, kam tito noví majitelé obytných vozů jezdí. Mírné poklesy turistů jsou prakticky všude v Maďarsku, Chorvatku nebo i Španělsku," dodal Němec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK