Povinné ručení prochází revolučními změnami

20.10.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jaké jsou novinky v povinném ručení? Pojišťovny se snaží nabízet klientům stále více. V současné době směřuje trend ke stavu, kdy pojišťovna mimo jiné vyřídí vše za vás, ať se děje cokoliv - tedy např. i když vás nabourá řidič pojištěný u jiné pojišťovny.

Asi už samozřejmostí jsou různé extrabonusy nebo převedení bonusů i na havarijní pojištění. Slevy za více pojistných produktů u stejné pojišťovny, různá připojištění zdarma nebo sleva za používání zimních pneu atd. Běžný člověk se v tom už jen stěží orientuje. Pojišťovny nyní ale přicházejí se zásadní novinkou.


Pojišťovna vyřídí vše za vás


Letos poprvé některé pojišťovny přišly se zásadními novinkami, kdy povinné ručení přestává být jen jakousi povinnou daní, ale stává se službou i pro pojištěného. Nově se o klienta postará pojišťovna, u které má řidič uzavřeno povinné ručení, ať už je viník nebo poškozený. Tento systém vychází vstříc všem řidičům a umožní významně zkrátit délku likvidace pojistných událostí. To znamená, že když máte povinné ručení a stanete se poškozeným účastníkem nebo i viníkem dopravní nehody, vaše pojišťovna vám pomůže a postará se o vše za vás. Každá samozřejmě dle svých podmínek.


Pojišťovna vám vyplatí i náhradu škody za viníka cizí pojišťovny


Například Česká pojišťovna, pokud vás poškodil klient jiné pojišťovny, vstoupí do jednání s jeho pojišťovnou místo vás, případně vám okamžitě vyplatí náhradu škody a sama se pak s pojišťovnou viníka vyrovná. Tyto služby platí pro nové i stávající klienty, pro poškozené i viníky. Je to zcela nový princip pro pojišťovny i řidiče. Tento systém přímého vyrovnání škod (Direct Settlement) funguje v řadě zemí EU, ale třeba i v Rusku, Finsku, Bělorusku. Podobnou cestou se vydaly i Allianz a Direct.

ČP se inspirovala zejména ve Francii, kde vypořádání škod mezi pojišťovnami probíhá přes clearingové centrum - odpovědná autorita dohlížející na pojistný trh stanovuje průměrnou výši škody za daný rok, na jejímž základě probíhá vyrovnání.


Jedno zavolání a víc neřešíte


České pojišťovna i Direct shodně deklarují, že stačí po nehodě pouze zavolat do klientského centra pojišťovny a vše ostatní za vás okamžitě řeší pojišťovna. Totéž platí i při nehodě, za kterou nemůžete.

Podobnou výhodu nabízí i Kooperativa. Při nezaviněné nehodě zařídí v rámci pojištění NA100PRO všechny potřebné náležitosti za klienta. Zároveň mu uhradí plnou škodu (do výše obvyklé ceny), která na jeho vozidle vznikla. V případě nehody stačí jen zavolat na infolinku. Toto pojištění, které si klient může sjednat v rámci povinného ručení, ale pojištěného vyjde na 100 Kč měsíčně, tedy 1200 Kč za rok. Více informací v tiskové zprávě na na Ručení.cz: Kooperativa Vám z povinného ručení zaručí 100procentní úhradu škody.


Pojišťovna zařídí odtah, zapůjčení vozidla apod.


Tím to ale nekončí. U ČP získá pojištěný dále zdarma zapůjčení vozidla na tři dny a odtah nepojízdného vozu až do 500 km. Kooperativa zajistí a zaplatí také odtah, prohlídku, opravu poškozeného vozidla ve smluvním servisu a zapůjčení náhradního vozidla. A to po celou dobu opravy poškozeného vozidla, pokud klient využije služeb smluvních partnerů Kooperativy.


Novinek je spousta, vybere si snad každý


Kromě zásadních změn ve fungování povinného ručení, které zavádí největší pojišťovny na našem trhu, přišly mnohé pojišťovny i s dalšími „bonusy“, které vám mohou pomoci. Například Generali před časem zahrnula do povinného ručení střet se zvěří zdarma (více v článku Povinné ručení: Střet se zvěří vás nemusí vyjít draho) a zároveň uplatňuje segmentaci až po pojistné události, jak uvádí v tiskové zprávě: Generali nově uplatňuje segmentaci až po pojistné události.

Kooperativa stále hradí z povinného ručení i škody, které způsobily živelní události. Jako novinku to rovněž představila Allianz. Povinné ručení Allianz se navíc vztahuje i na případy, kdy vaše vozidlo poškodí zvíře – např. když hlodavci poškodí elektrické kabely apod.

Slavia zase první drobnou nehodu akceptuje bez ztráty bonusu a také nabízí slevu za používání zimních pneumatik - Povinné ručení od Slavia pojišťovny nabízí řadu výhod. Také nabízí možnost zaplatit pojištění na terminálech Sazky.


Kde najdete aktuální a přehledné informace?


Finance.cz provozují dceřiný portál Ručení.cz. Zde naleznete veškeré novinky a aktuality z povinného ručení. Jedná se o specializovaný internetový portál, kde získáte nejen aktuální a praktické informace, například jak vypovědět smlouvu o povinném ručení a uzavřít si výhodnější - jak na změnu pojišťovny u povinného ručení. Zde si ale především můžete sjednat povinné ručení on-line. Stačí jen provést kalkulaci povinného ručení a vybrat si pro vás nejvhodnější produkt z nabídky pojišťoven.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ