Co týden dal?

15.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bankéři na Wall Street si v letošním roce navzdory krizi asi vydělají nejvíce v historii. Více nejen o tomto tématu se dočtete v našem pravidelném týdením souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Americká internetová společnost Google hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 2,17 miliardy dolarů (asi 37,6 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o více než 32 procent. Výsledky překonaly odhady analytiků, na což akcie firmy v elektronických systémech po skončení obchodování zareagovaly růstem o 9,1 procenta.
  • Evropská investiční banka (EIB) půjčí Polsku dvě miliardy eur (asi 49 miliard Kč). To představuje největší samostatný úvěr, jaký dosud poskytla některému z nových členů Evropské unie ve střední a východní Evropě.
  • Bankéři na Wall Street si v letošním roce asi vydělají nejvíce v historii. Ukazuje to studie ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj si finančníci v úhrnu přijdou až na 144 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu Kč). Rekord by tak padl druhým rokem po sobě.
  • Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali američtí ekonomové Peter Diamond a Dale Mortensen a kyperský Brit Christopher Pissarides. Nejprestižnější ekonomické ocenění dostali za vývoj teorie, která vysvětluje, jak ekonomická politika a regulace ovlivňuje trh práce i další trhy, kde se kupující a prodávající nesetkávají přímo a musí se vzájemně vyhledávat.
  • Federální regulátoři v USA právně zakročí proti více než 50 manažerům a ředitelům menších bank, které se od krize položily. Budou po nich požadovat zhruba miliardu dolarů za ztráty jejich bankovních domů.
  • Opatření ke snížení rozpočtového deficitu v Británii povedou k zániku téměř milionu pracovních míst. Předpověděla to poradenská firma PricewaterhouseCoopers (PwC). Dodala však, že úsporná opatření by neměla způsobit návrat britské ekonomiky do recese.
  • Bilance zahraničního obchodu Číny skončila v září přebytkem 16,9 miliardy dolarů (asi 299,6 miliardy Kč), což je mírný pokles proti srpnu, kdy přebytek činil 20 miliard dolarů. Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří nepočítali s tak silným růstem dovozu. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Vláda se dohodla, že pokryje zvýšení podpory solární energie ze tří zdrojů: srážkové dani na solární energii (20-30%), prodeje nespecifikovaného množství emisních povolenek a poplatek za vynětí půdy pro solární panely ze zemědělského fondu. Podrobnosti by měly být připraveny do 20. října.
  • Platební morálka českých podniků zaznamenala lehký obrat k lepšímu. Průměrná doba zaplacení faktur se letos mírně snížila na 41 dnů ze 42 dnů v roce 2009. Zhruba polovina jich byla zaplacena až po termínu, což ale zatím nevedlo ke druhotné platební neschopnosti dodavatelů.
  • ČEZ odkládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, možná až o několik let. Uvedl to server iHNed.cz s odvoláním na vyjádření nejmenovaného zdroje z vedení ČEZ. Jedna z největších energetických soutěží na světě tak nabere zpoždění. Firma původně plánovala, že dva nové bloky Temelína začnou vyrábět proud v roce 2020. Hotovy ale budou o několik let později.
  • Bývalé vedení společnosti ČD Cargo se dopustilo významných manažerských chyb a poškodilo tím firmu. Podnik pod vedením Josefa Bazaly jezdil například se zápornou marží, která od loňského září dosáhla výše dvou miliard korun, nevýhodný pronájem uhelných vagonů připravil cargo o dalších 320 milionů. Ukázal to mimořádný audit.
  • Zavedení eura v České republice podporuje nejméně lidí za pět let, jen 30 procent občanů. Přestože se výrazná většina Čechů cítí být Evropany, 70 procent jich odmítá vyměnit korunu za společnou evropskou měnu, vyplývá z výsledků zářijového průzkumu agentury STEM.
  • Tuzemská automobilka Škoda Auto prodala od ledna do září celosvětově 568.990 aut, což je o 12,8 procenta více, než ve stejném období loni. V samotném září se zvýšil prodej na 75.790 automobilů, což je nejlepší měsíční prodejní výsledek značky v historii.
  • Meziroční inflace v září mírně zrychlila růst na dvě procenta po předchozím dvouměsíčním růstu o 1,9 procenta. Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta díky levnějším letním zájezdům, některým potravinám a pohonným hmotám.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Schvalujete vyšší pokuty za dopravní přestupky pro bohaté?

Ministr dopravy Vít Bárta přichází s návrhem vyšších pokut pro bohaté řidiče. Tento návrh, však naráží u koaličních partnerů. Co si o něm myslíte vy, měl by být schválen?

                                                            

Anketa

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o téměř 207 miliard korun na 1,385 bilionu korun. Kolik připadá na každého Čecha?

  • 85.000 - 1 %
  • 117.000 - 3 %
  • 132.000 - 92 %
  • 204.000 - 4 % 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU