ČR a SR chtějí automatické sankce EU kvůli rozpočtové nekázni

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Česká republika a Slovensko chtějí automatické sankce pro země EU porušující rozpočtová pravidla Evropské unie. Shodují se také v tom, že by EU měla změnit kritéria pro posuzování deficitu rozpočtů tak, aby byla objektivní. Hodnocení národních rozpočtů by podle obou zemí mělo zohlednit náklady na penzijní reformu. Po dnešním jednání s premiérem Petrem Nečasem to novinářům řekla slovenská premiérka Iveta Radičová.

Nečas i Radičová nicméně zdůraznili, že slovenský a český pohled na nová rozpočtová pravidla EU se částečně liší kvůli tomu, že Slovensko je na rozdíl od ČR členem eurozóny.

"Shoda je v tom, že má být vytvořený systém sankcí pro země, které nedodržují pakt stability, a shoda je v tom, že jestli má být funkční, tak musí tento systém být automatický, a ne uplatňovaný případ od případu, protože by to mohlo vytvářet nerovné podmínky při vyhodnocování," řekla Radičová.

Nečas upozornil na to, že v některých detailech se pozice ČR a Slovenska liší. "Ta logika spočívá v tom, že Slovensko je členskou zemí eurozóny, Česká republika nikoliv, po Slovenské republice se chce, aby něco platila, po České republice ne," řekl.

Evropská komise přišla s návrhy na zpřísnění sankcí za porušení rozpočtových pravidel koncem září. Některé členské země se k nim ale staví rezervovaně. Lídři členských zemí se tématem budou zabývat na říjnové Evropské radě, v Lucemburku dnes o sankcích za porušení unijních rozpočtových pravidel jednají ministři financí a hospodářství zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK