Úvěry pro bohaté bez příjmů se vracejí

22.10.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na hypotečním trhu existuje mnoho paradoxů. Jeden z nich tkví v tom, že nejbonitnější klienti nemusí dostat úvěr. Důvodem je to, že své vysoké příjmy nemohou doložit.

Uplynulé měsíce hypotékám bez dokladování příjmu moc nepřály – některé banky tento produkt z nabídky vypustily, jiné ho tam sice nechaly, ale sjednávání omezily na minimum. Lidé, kteří nemohli doložit příjem ze zaměstnání, se k hypotéce tedy dostávali velmi těžko. A nešlo jen o podnikatele dokladující příjem na základě “optimalizovaného“ daňového přiznání. Šlo třeba i o skupinu zaměstnanců, kterým zaměstnavatel vyplácí oficiální plat v té nejnižší možné částce a zbytek dostávají “bokem“.

Sečteno a podtrženo, finanční krize odstartovala zvýšení opatrnosti hypotečních bank, které se projevilo v možnosti získat 100% úvěr a právě úvěr bez doložení pravidelných příjmů. Ekonomická situace není ještě zdaleka stabilizovaná a vysoká nezaměstnanost bude zuřit minimálně v průběhu celého roku 2011. Hypoteční trh se však opět trochu otevírá a začíná se půjčovat více. Důkazem je třeba to, že hypotéku bez dokladování příjmu zavedla nově další banka. Podívejme se, které banky tento produkt nabízí a za jakou cenu a podmínek se dá získat.


Banky, které nehledí na příjem


Troufneme si odhadnout, že největší šanci měli zájemci o hypotéku bez dokladování příjmu v minulých krizových měsících (můžeme už vlastně mluvit o letech) u zprostředkovatelů hypoték Hypoteční banky. Tedy samotné HB, ale i ČSOB, Poštovní spořitelny, hypotečních makléřů a finančních poradců. Dalšími tradičními poskytovateli byli a jsou Raiffeisenbank, Volksbank a nově i Wüstenrot hypoteční banka.

Tabulka: Hypotéky bez doložení příjmu, úroková sazba fixovaná na 5 let

Banka Úrok
Hypoteční banka      7,44
Raiffeisenbank 7,15
Volksbank  7,39
Wüstenrot hypoteční banka      7,56*

* garantovaná sazba

U dalších bank byste hledali hypotéku bez dokládání příjmů marně. Momentálně ji nenabízí ani takové hypoteční velmoci jako Komerční banka nebo Čeká spořitelna. Monika Klucová z komunikace KB k tomuto tématu uvedla: „Klient nemusí dokládat své příjmy u refinancování hypotečního úvěru z jiné banky, kdy jen podepisuje čestné prohlášení o jejich výši.“ „Pokud je klient u zaměstnavatele zaměstnán déle než šest měsíců a celá mzda mu chodí na sporožirový účet v České spořitelně, potvrzení o příjmu nevyžadujeme," uvedl Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.


Vata a drahý špás


Jedna věc je najít banku, která hypotéku bez doložení příjmu poskytuje, druhá věc je splnit další podmínky pro její získání a splácení. Řekněme si to totiž na rovinu, tento produkt není levný špás. Platíte u něj za zvýšené riziko banky formou vyšší úrokové sazby, a to o 2-3 procenta oproti sazbám klasických hypoték. Další překážkou je nutnost mít do začátku více vlastní hotovosti. Ti, co tedy nejsou takříkajíc ve vatě, hypotéku stejně nedostanou. Nováček na tomto poli, Wüstenrot hypoteční banka, půjčuje jenom na 50 % zástavní hodnoty nemovitosti, maximálně na 20 let, se sazbou fixovanou vždy na 5 let a maximální hodnotou hypotéky 3 mil. Kč. Jak tedy vidíte, banky omezují všechny parametry, co jdou. Na závěr si ukážeme možná trochu smutný pohled na klasickou hypotéku a hypotéku bez dokladování příjmu.

Tabulka: Porovnání měsíční splátky u úvěru 1 mil. Kč při max. době splatnosti (Wüstenrot hypoteční banka)

Produkt Garantovaná sazba v % p. a. Max. splatnost Měsíční splátka
Hypotéka pro vlastní bydlení      4,56 30 let 5 103 Kč
Hypotéka bez příjmů     7,56
20 let 8 093 Kč
Spočteno na Splátkovém kalkulátoru Finance.cz

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ