Když země předstihují odvětví

27.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Výběr země představuje pro investora největší část úspěchu. Pokud zvolíte dobré odvětví ve špatné zemi, plýtváte svým úsilím o výběr nejlepších akcií.

Investor, který hodlá investovat na akciovém trhu, stojí před třemi zásadními otázkami: Která odvětví upřednostňuji? Jaké akcie bych měl nakoupit? Které země jsou nejatraktivnější?

Investoři si obvykle kladou tyto otázky právě v tomto pořadí ve víře, že klíč k výkonnosti portfolia spočívá ve výběru nejlepších jednotlivých titulů v preferovaných odvětvích. Když se však podíváme na dostupné empirické důkazy a akademické práce, zjistíme, že naprosto nejdůležitější je výběr země kam investovat, nikoli preferované odvětví. Stručně řečeno, výběr země představuje největší část úspěchu. Pokud zvolíte dobré odvětví ve špatné zemi, plýtváte svým úsilím o výběr nejlepších akcií!


Výnosy ve stejném odvětví v různých zemích nekorelují


Naše první zjištění je, že výnosy ve stejném odvětví v různých zemích zdaleka tak silně nekorelují, jak bychom mohli očekávat. Na obrázku níže vidíme korelaci mezi nadprůměrnými výnosy oproti příslušným regionálním indexům pro průmyslové podniky (Industrials) v zemích Evropské měnové unie (EMU), USA, Velké Británii a Japonsku za posledních 15 let. Korelace jsou obecně poměrně slabé – index Industrials
v Japonsku negativně koreluje se stejným indexem v Evropské měnové unii a průměrná korelace průmyslových indexů mezi všemi uvedenými regiony je pouhých 0,13.Nadprůměrné výnosy pro odvětvový index Industrials - tabulka korelaci Jinými slovy, pokud jsme v posledních 15 letech preferovali průmysl (nebo naopak), nebyla to dostatečná informace k tomu, abychom dosáhli konzistentně nadprůměrných výsledků, pokud jsme zároveň nevěděli, ve které zemi své preference uplatnit. Ostatních devět hlavních odvětví vykazuje překvapivě slabé korelace mezi regiony, byť ne tak výrazně jako
v uvedeném případě. Průměrně se korelace pohybují v hodnotách od 0,23 u spotřebního zboží (Consumer Discretionary) do 0,54 u indexu Consumer Staples (potraviny, kosmetika, farmaceutické produkty, tabák, nealkoholické nápoje).


Jiná odvětví ve stejném regionu lépe predikují výnosy zvoleného regionálního sektoru než stejné odvětví v jiných regionech


U každého odvětví v jednotlivých regionech jsme zkoumali míru, do jaké je možné výkonnost vysvětlovat nadprůměrnými výnosy v jiných odvětvích v daném regionu oproti významu stejného odvětví v jiných regionech. V drtivé většině případů jsme zjistili, že jiná odvětví ve stejném regionu lépe predikují výnosy zvoleného regionálního sektoru než stejné odvětví v jiných regionech. Graf níže to ilustruje na konkrétním příkladu (jednom ze 40 případů, které jsme zkoumali): oranžová křivka ukazuje, o kolik index finančního sektoru EMU Financials překonává průměr od roku 1995. Šedá křivka je výkonnost predikovaná podle ostatních 9 odvětví v regionu EMU a fialová křivka vyjadřuje výkonnost predikovanou podle indexu Financials v USA, Japonsku a Velké Británii. Je jasně patrné, že ostatní odvětví v EMU skýtají mnohem lepší informace o chování EMU Financials než indexy Financials ve zbytku světa. Jinými slovy, efekt výběru země je silnější než efekt výběru samotného odvětví.

Graf: Regresivní křivky pro odvětvový index EMU Financials

Regresivní křivky pro odvětvový index EMU Financials

Zdroj: DataStream, výpočty Lombard Odier

Kdy je volba země rozhodující - shrnutí na základě naši regresivní analýzyA konečně poslední obrázek ukazuje odvětví ve 4 hlavních regionech, u nichž má volba regionu větší váhu než volba odvětví (a naopak). Téměř ve všech případech (a naprosto ve všech případech v Japonsku) převažuje volba země nebo regionu.

Jaké z toho plyne poučení? Nejprve zvolte země, které se vám líbí, a teprve poté odvětví nebo jednotlivé akcie.

Autor článku působí jako vedoucí investičního oddělení Lombard Odier. Lombard Odier

Autor článku

Paul Marson  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU