Na jižní Moravě a Vysočině bylo obnoveno schvalování dotací

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. listopadu (ČTK) - Výbor Regionální rady Jihovýchod dnes obnovil schvalování projektů dotovaných z unijních prostředků. Peníze získá 28 projektů s celkovým objemem dotací přes 660 milionů korun. Zároveň se v regionu jižní Moravy a Vysočiny po zhruba dvou měsících opět podepisují smlouvy schváleným projektům a vyhlašují nové možnosti podpory pro zájemce v regionu Jihovýchod. V tiskové zprávě o tom informoval Úřad Regionální rady Jihovýchod.

Schvalování už připravených projektů bylo pozastaveno v srpnu v reakci na úsporná optření vlády, která nejdříve zrušila spolufinancování regionálních programů. Jednotlivé kraje proti tomuto kroku ostře protestovaly. Kabinet následně rozhodl, že stát bude spolufinancovat 7,5 procenta všechny projekty, které už byly podepsány nebo jsou součástí už vypsaných výzev, vyjma žádostí krajů. Ty budou nyní muset zvýšit své financování na dvojnásobek.

Výbor Regionální rady Jihovýchod dnes schválil projekty rozvoje dopravy, služeb v cestovním ruchu a měst. Je mezi nimi například nový průtah Lužicí a Těšany nebo nový most v Domašově na Vysočině. Podpořena bude i výstavba dětských hřišť nebo planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, kde vznikne multivizuální moderní centrum s novými přednáškovými sály a interaktivními expozicemi.

Výbor regionální rady rozhodl o vyhlášení nových výzev v oblasti cestovního ruchu. Od listopadu úřad začne přijímat žádosti na projekty turistických atraktivit (skanzenů, zoologických zahrad či muzeí), na zpřístupnění národních kulturních památek nebo značení a úpravy cyklotras, výstavbu turistických tras a naučných stezek. O dotaci mohou žádat obce, kraje, nestátní neziskové organizace i malí a střední podnikatelé.

"Projekty, které budou podpořeny v nových výzvách, už musí počítat s větší finanční zátěží na spolufinancování ve výši 15 až 50 procent podle typu projektu," uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jihovýchod Marta Sargánková.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK