Zisk Telefóniky za devět měsíců vzrostl, ale nedostál očekávání

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. listopadu (ČTK) - Zisk španělské telekomunikační společnosti Telefónica za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl díky jednorázovému zvýšení hodnoty brazilské dceřiné firmy Vivo o dvě třetiny, skončil však pod očekáváním analytiků. Výrazný růst ziskovosti maskoval slabý výkon na domácím trhu, odkud vlastník českého operátora Telefónica O2 čerpá 30 procent příjmů.

Největší evropský telefonní operátor dnes sdělil, že jeho čistý zisk za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o 65,6 procenta na 8,84 miliardy eur (217 miliard Kč), analytici však podle agentury Reuters čekali nárůst o 72 procent. Tržby se zvýšily o šest procent na 44,28 miliardy eur. Akcie firmy dnes ráno klesly o 1,7 procenta.

Růst ziskovosti zkreslilo dříve oznámené rozhodnutí firmy zvýšit hodnotu brazilské dceřiné firmy Vivo po jejím nákupu podílu na největším brazilském mobilním operátorovi od společnosti Portugal Telecom. Čistý zisk letošního roku to zvýšilo o 3,5 miliardy eur.

Tržby Telefóniky v Latinské Americe, která se nyní na celkových příjmech skupiny podílí více než 40 procenty, vzrostly o 10,7 procenta. Tržby v Evropě mimo Španělsko se zvýšily o 11,8 procenta.

Tržby pozorně sledované španělské divize však kvůli zdejší slabé ekonomice a vysoké nezaměstnanosti v samotném třetím čtvrtletí klesly o 3,6 procenta po snížení o 3,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Konkurenčnímu operátorovi Vodafone se tržby na španělském trhu za první pololetí snížily o osm procent.

Česká dceřiná firma Telefónica O2 za první tři čtvrtletí zvýšila díky účetní operaci čistý zisk o 16,5 procenta na 10,4 miliardy korun. Její výnosy však klesly o sedm procent na 41,6 miliardy Kč, sdělila firma ve středu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK