Co týden dal?

12.11.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ve světě se naplno projevil dopad nových opatření americké centrální banky, které přivedly na akciové i komoditní trhy novou vlnu optimismu. U nás vláda schvaluje novely omezující výdaje státního rozpočtu. Více najdete v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Evropský účetní dvůr již po šestnácté za sebou odmítl schválit hospodaření Evropské unie za uplynulý rok. Zneužití a chybné vyúčtování unijních dotací bylo v loňském roce sice méně časté než v minulosti, ale i tak stále dosahuje zhruba pěti procent rozpočtu. EU přitom v loňském roce hospodařila se 118 miliardami eur, tedy téměř třemi biliony korun.
  • Rozpočtový deficit americké federální vlády dosáhl v říjnu, který je prvním měsícem nového fiskálního roku, 140,4 miliardy USD (2,5 bilionu Kč). Byl to za tento měsíc třetí nejvyšší schodek v historii, proti loňskému rekordnímu deficitu 176,4 miliardy USD však byl o 20 procent nižší.
  • Cena zlata se navzdory sílícímu dolaru vrátila k růstu a jeho cena vůbec poprvé v historii vystoupila nad hranici 1400 dolarů za troyskou unci. Za obnoveným zájmem jsou podle analytiků především obavy z toho, že druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky v USA povede k růstu inflace.
  • Irsko zveřejnilo nová pravidla fungování finančních institucí, jejichž smyslem je zabránit dalšímu nadměrnému riskování a celkově zkvalitnit řízení těchto podniků. Pravidla budou platit od ledna příštího roku a počítají například s tím, že bude oddělena funkce předsedy správní rady a výkonného ředitele. Opatření se dotkne všech bank a pojišťoven, které působí na území Irska.
  • Cíl Evropské unie, aby deset procent paliv v dopravě tvořily v roce 2020 biopaliva, bude mít na životní prostředí dopad jako dalších 26 milionů aut na silnicích. Uvádí to studie, kterou dnes zveřejnil Evropský institut pro politiku životního prostředí a na jejíž tvorbě se podílelo několik neziskových organizací.
  • Čína, Indie, Brazílie a Rusko získají mnohem vyšší vliv v Mezinárodním měnovém fondu (MMF) a zařadí se mezi jeho nejvýznamnější členy. Výkonná rada fondu schválila dlouho připravovanou reformu, v jejímž rámci získá Čína třetí nejvyšší počet hlasovacích práv po USA a Japonsku a ostatní velké země s rozvíjející se tržní ekonomikou se dostanou do první desítky nejvlivnějších členů.
  • Americké regulační úřady uzavřely tento týden další čtyři menší banky a počet zkrachovalých bank od počátku roku dosáhl 143. Letošní počet bankovních krachů tak už překročil loňskou úroveň 140 případů a je nejvyšší od krize záložen před dvěma desetiletími.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Poslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Vláda se novelou zákona snaží odvrátit hrozbu skokového zdražení elektřiny.
  • Tuzemským penzijním fondům ve třetím čtvrtletí vzrostl zisk na 3,6 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy meziročně více. Na penzi si spořilo 4,56 milionu Čechů; na konci loňského roku jich bylo o téměř 86.000 méně.
  • České dráhy přijdou příští rok o zhruba čtvrt miliardy korun, které jim stát posílá na dorovnání ztrát z provozu vlaků vyšší kvality kategorie EuroCity (EC) a InterCity (IC). Dotace na vlaky EC a IC fungují v Česku od roku 2007.
  • Na ochranu proti povodním bude v letech 2013 až 2020 potřeba zajistit asi 4,2 miliardy korun ročně. Přibližně polovina z této částky bude směřovat na protipovodňové stavby, druhá polovina na takzvaná přírodě blízká opatření. Není však možné počítat s výraznými příspěvky ze státního rozpočtu.
  • Vláda schválila nová pravidla pro určení výše poplatků pro aerolinky na velkých letištích, která mimo jiné zakazují cenovou diskriminaci leteckých dopravců ze strany letiště.
  • Rok 2011 nebude pro české stavebnictví příznivý, výhled ředitelů tuzemských stavebních firem se naopak zhoršuje. Výraznější růst nečeká obor ani v roce 2012, v lepším případě to bude začátek stabilizace.
  • Mýtné se od ledna zvýší o 25 procent, stejný nárůst čeká dopravce i od začátku roku 2012. Příští rok by tak dopravci měli platit pět korun za kilometr. Ministerstvo zároveň uzavřelo s dopravci dohodu, jejíž součástí je přímá státní podpora 300 milionů a množstevní slevy z mýtného.
  • Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí byla 7,2 procenta, meziročně se tak snížila o 0,2 procentního bodu. V porovnání s druhým čtvrtletím ale zůstala na stejné úrovni. Počet nezaměstnaných dosáhl 374.700, což je proti stejnému loňskému období o 12.400 lidí méně.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                       

Anketa

Poslanci schválili novelu snižující státní podporu ke stavebnímu spoření. Podle vlády už totiž spoření neplní původní účel a novela přinese miliardy korun úspor. ČSSD s novelou nesouhlasí a chce se obrátit na Ústavní soud. K čemu se přikláníte vy?

  • Souhlasím s vládou – stavební spoření neplní svůj účel - 58 %
  • Souhlasím s opozicí – do stavebního spoření není důvod zasahovat - 42 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU