Šéf Staropramenu: Pokles pivního trhu napřesrok zpomalí

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Pokles tuzemského pivního trhu by v příštím roce měl výrazně zpomalit na maximálně pět procent, řekl dnes novinářům generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář. Dosavadní prognózy předpokládají, že letos výstav českých pivovarů klesne zhruba o 12 procent. Podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by se v příštím roce pokles produkce pěnivého moku mohl dokonce zastavit.

Podle Kováře přestanou napřesrok pivovarům prodeje klesat navzdory očekávanému růstu některých výdajů domácností, například za energii. Při svém odhadu vychází šéf druhé největší pivovarnické skupiny v zemi z dostupných makroekonomických prognóz pro příští rok i z očekávání, že na rozdíl od letoška v příštím roce neporoste spotřební daň z piva.

Podle aktuální predikce ministerstva financí by měla míra nezaměstnanosti v příštím roce meziročně klesnout o 0,2 procentního bodu na 7,2 procenta, spotřeba domácností by pak měla vzrůst o 1,5 procenta jako letos.

"Jsem přesvědčen, že to bude mírný pokles (trhu), menší než je letos," uvedl Kovář. Stejně tak, jako zástupci většiny dalších, zejména velkých pivovarů však nechtěl blíže specifikovat, jak se vyvíjí prodeje jím řízeného podniku.

Kromě stále nepříliš dobré ekonomické situace v zemi je podle pivovarníků za letošním propadem zájmu o národní nápoj především zdražení piva, ke kterému byli nuceni sáhnout poté, co v lednu vzrostla spotřební daň z nápoje.

"Pokud se týče ekonomické krize, ta se projevila v podstatě v roce 2009. V roce letošním je to jasně vliv zvýšení spotřební daně," řekl dnes ČTK Veselý. Pokud v příštím roce vláda opět daň nezvýší, mohl by se podle něj propad poptávky po pivu zastavit.

Ekonomická krize zasáhla české pivovarství již loni. Tuzemské pivovary v jejím důsledku loni vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii Česka. Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK