Problémové dluhy se zvyšují

12.11.2010 | , M.B.A. Finance
Tiskové zprávy


Průměrná výše problémového dluhu* fyzických osob vzrostla za předchozí tři čtvrtletí letošního roku na 29.802 Kč. Ukázal to průzkum provedený společností M.B.A. Finance. Zatím co v předloňském roce se pohyboval průměr okolo 18 000 Kč, v roce 2009 to bylo již 27 000 Kč.

Tempo růstu problémových dluhů se znatelně zpomalilo, což signalizuje, že si domácnosti uvědomily nemožnost dalšího zadlužování, jako tomu bylo doposud. Přestože se v příštích několika málo letech dá očekávat v souvislosti s doznívající krizí stagnace zadluženosti domácností, dlouhodobě lze počítat spíše s jejím dalším nárůstem,“ komentoval výsledky průzkumu Petr Fic, analytik M.B.A. Finance.

Průměrné výše problémových dluhů dle sektoru:

  • Telekomunikace: 9 925 Kč  
  • Pojišťovnictví: 4 008 Kč  
  • Leasing: 110 312 Kč  
  • Energetika: 11 692 Kč  
  • Bankovnictví:  13 073 Kč

Průměrná výše dluhu řešená přes inkasní společnost se různí dle sektoru. „Je logické, že u leasingu na auto je dlužná částka vyšší, pohybuje se v řádu desítek tisíc korun. Naproti tomu nedoplatek na pojistném stěží překročí v průměru 5 tisíc. Mobilní operátoři také sledují vývoj neplacených faktur, proto se dluh na jedno telefonní číslo drží pod desíti tisíci korunami, “ komentoval zjištěná data  marketingový ředitel M.B.A. Finance Kamil Kavka.

*Mezi problémové dluhy se řadí jakékoliv dluhy, které se dostanou do prodlení ve splácení.  Průzkum byl zpracován z databáze M.B.A. Finance. Do průzkumu byli zahrnuti dlužníci spotřebitelských půjček, pojištění, úvěrů a plateb za zboží a služby. Do průzkumu nebyly zařazeny hypotéky.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy