Výrobci nákladních vozů Scania a MAN jednají o možném spojení

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 15. listopadu (ČTK) - Švédský výrobce nákladních vozů Scania jedná s německým rivalem MAN o možném spojení, zatím však nepadlo žádné rozhodnutí. Uvedly to dnes firmy, ve kterých vlastní velké podíly německá automobilka Volkswagen. O plánech na fúzi podniků pod taktovkou Volkswagenu již o víkendu informoval list Der Spiegel.

Volkswagen podle listu hodlá svůj téměř 30procentní podíl ve firmě MAN předat společnosti Scania. Ta by pak měla předložit nabídku na převzetí zbývajících akcií firmy MAN. Volkswagen ve společnosti Scania vlastní kapitálový podíl 45,7 procenta a kontroluje téměř 71 procent hlasovacích práv. Podle listu chce svůj kapitálový podíl zvýšit na 75 až 80 procent.

Společnost Volkswagen dala již dříve najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi firmami MAN a Scania a svou vlastní divizí užitkových automobilů. Doufá, že tak bude moci lépe konkurovat společnostem Daimler a Volvo, které mají na trhu s nákladními automobily vedoucí pozici.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu je rovněž česká Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK