Úvěrů ze stavebního spoření přibývá

28.02.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V měsíci lednu 2003 poskytla ČMSS celkem 3.376 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v celkovém objemu 0,82 mld. Kč.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 představuje počet poskytnutých úvěrů a překlenovacích úvěrů nárůst o téměř 42 %, jejich objem narostl dokonce o téměř 113 %.

ČMSS ke dni 31. 1. 2003 spravovala celkem 259.354 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v celkovém objemu 16,45 mld. Kč. Úvěrový obchod v lednu 2003 potvrzuje trend, který stavební spořitelna avizovala již před několika  měsíci. Tempo růstu zájmu klientů o financování bytových záměrů s úvěry ze stavebního spoření a překlenovacími úvěry začalo výrazně narůstat už během roku 2002. ČMSS očekává, že zájem klientů o čerpání úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů poroste i nadále.

Předseda představenstva ČMSS Ing. Pavel Strnad výsledky v úvěrové oblasti komentoval slovy:

"Naši klienti ve stále větší míře využívají stavebního spoření jako nejdostupnějšího prostředku pro financování svého bydlení. Skutečnost, že klienti stavebních spořitelen před vlastní investicí do bydlení zpravidla několik let spoří, bývá často mylně interpretována jako jejich nezájem o úvěry a překlenovací úvěry ze stavebního spoření. Je však třeba si uvědomit, že investice do bydlení často představuje pro rodinu i jednotlivce vůbec největší životní investici. Právě stavební spoření klientům umožňuje, aby se formou pravidelného spoření na tuto investici připravili. Po prvních deseti letech fungování stavebního spoření v ČR se dnes klienti dostávají do fáze, kdy již mají naspořen základní kapitál potřebný ke zlepšení bytové situace a mohou tak své představy realizovat. S úvěry ze stavebního spoření nebo překlenovacími úvěry se jejich investiční možnosti výrazně rozšiřují."

I nadále jsou prostředky ze stavebního spoření klienty ČMSS nejčastěji využívány na pořízení staršího bytu nebo rodinného domu (45 %). Výrazný nárůst zaznamenaly i investice na stavbu rodinných domů a koupi nových bytů (24 %, což představuje nárůst o 6 % v meziročním srovnání). Přibližně čtvrtinu prostředků investovali klienti v lednu do rekonstrukcí a modernizací svého stávajícího bydlení (25 %).  Zbývajících 6 % bylo využito na ostatní investice spojené s bydlením. V tom se stavební spoření odlišuje od hypotečních úvěrů, které zdaleka neskýtají tak široké možnosti použití.

Stavební spoření potvrdilo svou pozici nejdostupnějšího a nejčastěji využívaného prostředku financování individuálních bytových potřeb obyvatel ČR. Podle informací ČSÚ bylo stavební spoření jedním z hlavních impulsů k nastartování bytové výstavby v roce 2002. Úspěšně tak naplňuje svou roli jednoho z pilířů státní bytové politiky a sociální politiky vůbec.

Zdroj: tisková zpráva ČMSS

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ