Privatizace polské elektrárenské skupiny Enea se opozdí

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 17. listopadu (zpravodajka ČTK) - Polská vláda přesunula prodej 51procentního státního podílu v elektrárenské společnosti Enea na příští rok. Původně chtěla její privatizaci dokončit už letos. Ministerstvo státního pokladu se na prodeji nedohodlo s firmou Kulczyk Holding nejbohatšího Poláka Jana Kulczyka. V úterý ministerstvo oznámilo, že o prodeji bude znovu jednat s dalšími zájemci. Mezi nimi je i český Energetický a průmyslový holding (EPH).

Podle zdrojů agentury Reuters se do hry o Eneu zřejmě vrátila francouzská společnost GdF Suez, nicméně podle neoficiálních informací listu Puls Biznesu jde o francouzskou EdF. Mezi zájemce o Eneu dříve podle polských médií patřil i český Energetický a průmyslový holding. "Mohu potvrdit, že máme stále zájem o polský energetický trh, rovněž o Eneu," cituje ve svém dnešním vydání list Rzeczpospolita mluvčího EPH Martina Maňáka.

Společnost Kulczyk Holding rozhodnutí ministerstva státního pokladu zaskočilo. "Byli jsme vybráni k exkluzívnímu jednání, protože jsme podali nejlepší nabídku co do ceny, investic a plánu dalšího rozvoje společnosti (Enea)," řekl v úterý v Pulsu Biznesu ředitel Kulczyk Holding Dariusz Mioduski. "Podle nás je výběrové řízení rozhodnuté, vyhráli jsme ho," dodal.

Podle agentury Reuters potenciální investoři za 51procentní státní podíl v Enee nabízeli více než 5,6 miliardy zlotých (34,7 miliardy korun).

Polské ministerstvo státního pokladu chce o novém majiteli svého podílu v Enee rozhodnout do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Jeho prodej byl přitom významnou částí vládního plánu privatizace na letošní rok. Polsko chtělo z prodeje státního majetku letos získat 25 miliard zlotých.

Enea je jednou ze čtyř elektrárenských skupin v Polsku, působí v severozápadní části země, má 15procentní podíl na prodeji elektrické energie na polském trhu. Patří jí například elektrárna v Kozienicích, která je největším takovým zařízením na spalování černého uhlí v Polsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK