Akcie GM byly prodány převážně v Severní Americe - zdroje

18.11.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Pokud akcie automobilky General Motors [GM.UL] ve čtvrtek, kdy se s nimi začne obchodovat, porostou, nejvíce z toho budou těžit investoři v ...

...Severní Americe, uvedly ve středu informované zdroje.

Objem primární emise akcií společnosti GM byl navýšen především kvůli poptávce ze strany velkých severoamerických podílových a penzijních fondů, sdělily zdroje.

Severoameričtí investoři získají 90 procent upsaných akcií, uvedl jeden ze zdrojů.

Automobilka General Motors [GM.UL] ve středu odstartovala největší primární veřejnou nabídku akcií v americké historii, když v reakci na obrovskou poptávku investorů upsala akcie na horní hranici navrhovaného rozpětí a získala 20,1 miliardy dolarů. [ID:nN17233785]

GM prodala 478 milionů běžných akcií, přičemž cena jedné akcie činila 33 dolarů. Společnost tak získala 15,77 miliardy dolarů, k nimž oproti původně plánovaným 4 miliardám dolarů přidala 4,35 miliardy dolarů z preferenčních akcií.

Při započtení opce, jež upisovatelům umožní prodat více akcií a jež zřejmě bude uplatněna v příštích dnech, GM získá 23,1 miliardy dolarů. Tento primární úpis akcií je tak největší v historii. [ID:nN17245398]

Státní investiční fondy z Blízkého východu a Asie a další velcí zahraniční investoři získali méně než pět procent celé emise včetně běžných a preferenčních akcií a navýšení úpisu, uvedl druhý zdroj. Tento zdroj dodal, že poměr akcií GM přidělených zahraničním investorům se snížil s tím, jak vzrostl objem emise.

Několik větších státních investičních fondů citlivě reagovalo na cenu a rozhodlo se neinvestovat, když GM zvedla cenové rozpětí primárního úpisu, řekl první zdroj. GM začátkem týdne zvýšila cenové pásmo pro běžné akcie nabízené v rámci primární emise, a to na 32 až 33 dolarů za akcii z 26 až 29 dolarů za akcii.

Pět procent celkové primární emise akcií GM odpovídá zhruba 1,2 miliardy dolarů. Totožnost jednotlivých investorů včetně státních investičních fondů není veřejná.

GM se v říjnu setkala se singapurskými holdingy GIC a Temasek, Kuvajtským státním fondem, Katarským státním fondem a investičním fondem Abú Zabí, sdělily Reuters již dříve zdroje.

Není jasné které, pokud vůbec nějaké, z těchto fondů investovaly.

Dále není jasné, zda se čínské státní společnosti SAIC Motor <600104.SS>, která je partnerem GM, podařilo překonat regulatorní překážku, jež se objevila na poslední chvíli a ohrozila plán automobilky získat v GM podíl ve výši 1 procenta.

Většinový podíl v GM drží v důsledku finanční záchrany automobilky z peněz daňových poplatníků v objemu 50 miliard dolarů ministerstvo financí Spojených států.

Případné investice zahraničních subjektů zůstaly pro státem vlastněnou GM po celý průběh procesu primární emise akcií citlivým tématem kvůli riziku, že by mohly vyvolat bouřlivou politickou reakci.

Ministerstvo financí Spojených států v září dokonce šlo tak daleko, že na internetu zveřejnilo směrnici, že investoři pro primární emisi akcií budou vyhledáváni primárně v Severní Americe a budou mezi ně patřit i menší zájemci ze Spojených států. Ministerstvo ale také uvedlo, že skupina investorů bude rozsáhlá a rozmanitá a zahrne subjekty z "mnoha různých částí světa".

Více než 20 procent akcií nabídnutých v rámci primárního úpisu, tedy akcie za více než 3 miliardy dolarů, připadne individuálním investorům, uvedl jeden ze zdrojů.

Akcie GM by se na burzách v New Yorku a Torontu měly začít obchodovat ve čtvrtek.

(Autoři: Clare Baldwin, Soyoung Kim; Přeložil: Tomáš Doležel)

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK