Čínský podnik Xinmao nabízí miliardu eur za kabelovnu Draka

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 22. listopadu (ČTK) - Čínská skupina Xinmao Group dnes nečekaně nabídla miliardu eur (skoro 25 miliard Kč) v hotovosti za nizozemského výrobce kabelů Draka Holding. Přebila tak nabídku italské společnosti Prysmian, která už byla s Nizozemci prakticky dohodnuta a za podnik nabízela přes 800 milionů eur. Prysmian oznámil, že o zvýšení ceny už se snažit nebude.

Nabídka Číňanů přišla jen pár hodin po tom, co se Prysmian dohodl na podmínkách převzetí nizozemského podniku. Draka už přitom v Číně působí a je tam dokonce klíčovým hráčem. Prysmian se o její převzetí už jednou pokusil, uspěl ale až na druhý pokus.

Zpráva o překvapivém vpádu Číňanů do evropského sektoru výroby kabelů je o to důležitější, že Prysmian chtěl Draku využít k tomu, aby se stal největším výrobcem kabelů na světě. To by se mu zřejmě i povedlo. Na druhou příčku by tak odsunul dosavadní "jedničku", kterou je francouzský koncern Nexans. I ten se o Draku ucházel.

Čínská skupina za jednu akcii Draky nabídla 20,50 eura, což celý podnik ohodnocuje na zmíněnou miliardu eur. Naopak Prysmian byl ochoten nabídnout necelých 17 eur za akcii, z čehož vychází cena 817 milionů eur za celý podnik. Prysmian by ale v hotovosti uhradil pouze část ceny, za zbytek by zaplatil svými akciemi, což je méně atraktivní varianta.

Akcie společnosti Draka na zprávu zareagovaly růstem asi o 26 procent a dostaly se nad 19,50 eura. Naopak akcie Prysmianu asi o pět procent spadly a pohybují se kolem 12,40 eura.

Draka působí na čtyřech kontinentech a na některých trzích jí patří první místo. V České republice má výrobní haly ve Velkém Meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK