Co týden dal?

03.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po několika dnech negativní nálady, způsobené opětovným připomenutím se evropské dluhové krize, zažily akciové trhy růst, který byl největší za několik týdnů. Na domácí scéně se rozhodlo o zvýšení cen elektřiny. Více v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Slovenské firmy budou muset v příštích dvou letech platit 80procentní daň z prodeje nadbytečných emisních povolenek. Vyplývá to z novely zákona o dani z příjmů, kterou schválil slovenský parlament. Stát tím chce získat do rozpočtu 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč).
  • Portugalsku při aukci vládních dluhopisů výrazně vzrostly náklady na obsluhu dluhu. Výnos portugalských 12měsíčních obligací se zvýšil na rekord od vzniku eurozóny.
  • Evropská komise zlepšila odhad růstu české ekonomiky pro letošek na 2,4 procenta z 1,6 procenta, které očekávala ve své jarní prognóze. Pro příští rok tempo růstu mírně snížila na 2,3 procenta z dříve odhadovaných 2,4 procenta. V obou případech je očekávání komise optimističtější než odhady českého ministerstva financí či ČNB.
  • Primární nabídka akcií americké automobilky General Motors se po uplatnění dodatečných opcí stala největší na světě. Celková hodnota dosáhla 23,1 miliardy USD (431,4 miliardy Kč).
  • Čína opouští dosavadní mírně uvolněnou měnovou politiku a přechází k politice obezřetné. Tu sice nijak blíže nedefinovala, podle analytiků to ale znamená, že Čína je připravena zvýšit úrokové sazby.
  • Slovenský ministr financí Ivan Mikloš podrobil kritice politiku Evropské unie a Evropské centrální banky. Evropská unie chce řešit dluhovou krizi okrajových zemí eurozóny zaplavováním trhů peněžní likviditou a spoléháním se na mechanismy finanční pomoci ohroženým státům. Pumpování peněz je nutné zastavit, protože eurozóně v krizi pomohou hlavně strukturální reformy, řekl Mikloš.
  • Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden zvýšil o 26.000 na 436.000 osob. Čtyřtýdenní průměr počtu nových žadatelů však klesl na dvouleté minimum 431.000 osob. To naznačilo, že situace na americkém trhu práce se nadále zlepšuje.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Na finanční pomoci Irsku se bude podílet i Česko. Zaručí se za celkem 6,7 miliardy korun, které Irům na tři roky půjčí Evropská komise. V případě, že by Irsko peníze nesplatilo, Česko by celou částku muselo zaplatit do rozpočtu EU.
  • Tuzemské banky by podle aktuálních zátěžových testů České centrální banky nebyly ohroženy ani v případě vysoce nepravděpodobného nepříznivého scénáře. Ten kombinuje slabý vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a obnovenou nejistotu na finančních trzích vyvolanou problémy s financováním vládních dluhů.
  • E.ON od ledna 2011 sníží cenu plynu o 4,7 procenta. Pro poslední čtvrtletí letošního roku společnost ceny nezměnila, od července zdražil E.ON plyn pro domácnosti průměrně o šest procent.
  • Podle ERÚ se ceny elektřiny pro české domácnosti od 1. ledna zvýší v průměru o 4,6%. Ceny pro firmy se v průměru zvýší o 5,2%. Kdyby Senát neschválil novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, průměrné zvýšení cen elektřiny by podle ERÚ pro domácnosti bylo 11,2% a pro firmy 14,5%.
  • Od středy jsou v prodeji nové dálniční kupony. Kupony jsou k dostání na 6600 prodejních místech, například na všech pobočkách České pošty a většině čerpacích stanic. Cena zůstává na 1200 korunách.
  • Agentura Moody's revidovala výhled pro český bankovní sektor na stabilní z negativní díky solidní ziskovosti i během globální ekonomické krize a lepším podmínkám v ekonomice.
  • Václav Klaus řekl, že by nezdaňoval producentům elektřiny v roce 2011 bezplatně přidělované emisní povolenky a uvalil by pouze jednoletou srážkovou daň na solární energii. To ve srovnání s vládním návrhem na uvalení 32% daně na emisní povolenky a srážkovou daň na solární energii v následujících třech letech. Návrh by zvýšil koncovou cenu elektřiny pro domácnosti o 6,6% místo 4,6%.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                            

Anketa

Eurozóna se začíná dostávat do vážných potíží. Kromě Řecka, Irska a Portugalska mají problémy s financováním dluhopisů už i Španělsko a Itálie. Nově se pak začíná spekulovat o Francii, Belgii a Nizozemsku. Myslíte si, že tyto problémy eurozóna ustojí?

  • Eurozóna to bez problémů zvládne - 9 %
  • Euro přežije, ale za vysokou cenu - 69 %
  • Euro do několika let skončí - 22 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU