Co týden dal?

10.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Elektřina zdraží pouze o 4,6 %. Pokud by nebylo povoleno zdanění tržeb za energii z fotovoltaických elektráren, zdražení by dosáhlo 11,2 %. Senátoři však 8. 12. poslali novelu o podpoře obnovitelných zdrojů energie prezidentovi jako přijatou.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Ministři financí eurozóny nerozhodli ani o navýšení peněz v záchranném fondu a ani o zavedení společného dluhopisu. Po jednání v Bruselu to řekl šéf ministrů a zároveň lucemburský premiér Jean - Claude Juncker. Naopak pochválil Portugalsko a Španělsko, o nichž se spekuluje, že budou potřebovat evropskou finanční pomoc, za snahu o nápravu veřejných financí.
  • Kapacita solárních elektráren v Německu v letošním roce vzroste o rekordních osm gigawattů (GW). Německo tak posílí svoji pozici největšího výrobce elektřiny ze slunce na světě. Celková kapacita fotovoltaických elektráren v Německu by tak měla činit 17 až 18 GW. To je pětkrát více, než kapacita druhého největšího výrobce elektřiny ze slunce. Tím je Španělsko s celkovou kapacitou 3,5 GW.
  • Cena stříbra se poprvé od roku 1980 dostala nad 30 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). K růstu jí pomáhá především silná investiční poptávka a také příznivá nálada na trzích drahých kovů. Zvyšuje se totiž i cena zlata a ceny platinových kovů.
  • Americký internetový gigant Google začal prodávat digitální knihy, aby posílil svou pozici v konkurenci rivalů Amazon a Apple. Jeho nový internetový obchod Google eBooks nabízí tři miliony titulů, od posledních bestselerů po bezplatné tituly, kterým vypršela autorská právní ochrana.
  • Ministři financí Evropské unie v Bruselu formálně schválili finanční pomoc pro Irsko, které se ocitlo v problémech kvůli špatné situaci tamních bank. Státy eurozóny, Evropská komise, Mezinárodní měnový fond, Velká Británie, Švédsko a Dánsko pomohou Irům celkem 85 miliardami eur, z nichž ovšem částkou ve výši 17,5 miliardy eur přispěje irská vláda z vlastní pokladny.
  • Evropská komise rozhodla, že skupině výrobců LCD obrazovek udělí kvůli kartelovým dohodám pokutu v celkové výši 649 milionů eur (zhruba 16,3 miliardy Kč). Pokuta bude osmá nejvyšší z těch, které Evropská komise dala skupinám firem za porušování pravidel hospodářské soutěže.
  • Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila hodnocení schopnosti Irska splácet státní závazky o tři příčky na stupeň BBB+. Fitch dnes o snížení irského ratingu rozhodla i přesto, že země dostala minulý měsíc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu příslib finanční pomoci v sumě 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč).

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Česko bude s USA spolupracovat v jaderné energetice. Vyplývá to z deklarace, kterou ve Washingtonu podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem. Spolupráce by měla mít komerční i vědeckou podobu.
  • Průměrná nominální mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Znamená to meziroční nárůst o dvě procenta, reálně, po odečtení inflace, se ale mzda zvýšila jen o 0,1 procenta. Podle statistiků se tak růst mezd ocitl na desetiletém minimu. Analytici přitom očekávají, že kvůli klesajícímu počtu zaměstnanců, nízké inflaci a stále omezenému oživení budou mzdy prakticky stagnovat i dál.
  • Senát umožnil zdanění tržeb za energii z fotovoltaických elektráren v podobě schválené sněmovnou. Senátoři se po čtyřhodinové debatě nedokázali shodnout na žádných úpravách novely o podpoře obnovitelných zdrojů energie, která tak poputuje k prezidentovi jako přijatá.
  • Česká národní banka odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání záložny. K dnešnímu dni tak má platnou licenci 14 družstevních záložen.
  • Míra nezaměstnanosti v Česku byla v listopadu mírně vyšší než v říjnu, zvýšila se o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Situace na trhu práce se nelepší a lidé hledají zaměstnání stále obtížněji, shodli se analytici. Další nárůst počtu lidí bez práce očekávají na přelomu roku.
  • V listopadu bylo podáno 426 návrhů na bankrot obchodních společností, což je nejvyšší hodnota za jeden měsíc od ledna 2008, kdy začal platit nový insolvenční zákon. Také počet podaných návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl v listopadu rekordní a vystoupal na 104. Osobních bankrotů bylo v listopadu vyhlášeno 617. Vyplývá to z analýzy CCB - Czech Credit Bureau.
  • Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, v letošním třetím čtvrtletí prohloubil schodek na 77,6 miliardy korun. Ve stejném období loni vykázal deficit 23,7 miliardy korun.
  • Ministerstvo financí bude mít zřejmě možnost vydat v letech 2011 a 2012 dluhopisy za 274,6 miliardy korun. Ty použije na úhradu starších dluhů. Návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který toto řešení navrhuje, schválil Senát.
  • Meziroční míra inflace v listopadu dále stagnovala a činila dvě procenta, stejně jako v září a říjnu. Ve srovnání s říjnem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, zejména kvůli zvýšení cen zeleniny a ovoce. Analytici meziroční stagnaci spotřebitelských cen za listopad očekávali.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                        

Anketa

Na finanční pomoci Irsku se bude podílet i Česko. Zaručí se za celkem 6,7 miliardy korun, které Irům na tři roky půjčí Evropská komise. V případě, že by Irsko peníze nesplatilo, Česko by celou částku muselo zaplatit do rozpočtu EU. Souhlasíte s tím?

  • Ano, jako členský stát Evropské unie by jsme se měli zapojit do systému solidarity - 30 %
  • Ne, tyto kroky akorát podpoří nezodpovědnost veřejných financí dalších států  - 70 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU