Co týden dal?

17.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na konci letošního roku bude vyplácet třinácté platy pouze 23 procent tuzemských firem. Více nejen o tomto tématu v našem pravidelném týdenním souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Americká Sněmovna reprezentantů schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace. Daňové úlevy, které zavedl ještě minulý prezident George Bush a které měly platit jen do konce tohoto roku, tak v platnosti zůstanou ještě další dva roky. Senát už stejný návrh schválil ve středu.
    • Španělská vláda dnes prodala další státní dluhopisy, jejichž objem byl sice v pásmu, které si Madrid stanovil, avšak část analytiků předpokládala, že bude Španělsko úspěšnější. Úrok, který musí Španělé za nové úvěry zaplatit, je navíc výrazně vyšší než v předchozí aukci.
    • Německý automobilový trh by měl v příštím roce opět růst. Podle německého svazu dovozců aut VDIK se příští rok prodej nových osobních aut zvýší o šest procent. Letos má trh naopak klesnout o 23 procent.
    • Nouzový úvěr, který Velká Británie už dříve nabídla zadluženému Irsku, nezhorší její fiskální problémy. Ministr financí George Osborne naopak řekl, že pokud Irsko bude čerpat celou nabízenou částku, Británie může na pomoci Irsku vydělat až 440 milionů liber (skoro 13 miliard Kč). Budou to peníze, které Irsko Británii zaplatí na úrocích a dalších poplatcích.
    • Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v prosinci výrazně zlepšila. Pomohl příznivější výhled vývoje vývozu a domácí poptávky. Ekonomický institut ZEW oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo stoupl na 4,3 bodu z listopadových 1,8 bodu.
    • Francouzskou bankovní daň by od příštího roku mohly platit dceřiné firmy francouzských bank v zahraničí, tedy i Komerční banka. Návrh bankovní daně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by mohl KB stát 70 milionů korun ročně. Pokud se k Francii připojí další země, může bankovní daň spustit i Česko.
    • Evropský výrobce dopravních letadel Airbus zvýšil předpověď poptávky po civilních letadlech pro následujících dvacet let. Největší světový výrobce letadel předpokládá, že výrobci na světový trh v letech 2010 až 2029 dodají téměř 26.000 nových osobních a nákladních letadel za 3,2 bilionu dolarů. Proti předchozí prognóze zvýšil odhad o 900 strojů.  

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Na konci letošního roku dostane třináctý plat 18 procent všech zaměstnanců, zatímco před rokem jich bylo dvacet procent. Odměny obdrží letos 31 procent lidí, tedy o jeden procentní bod méně pracovníků než loni. Vyplývá to z platového průzkumu Platy.cz, který uskutečnila společnost Profesia.
  • Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy agentury České kapitálové informační agentury (ČEKIA). Podnikatelé tak podle ČEKIE nepodlehli obavám ze změny zákona o veřejných zakázkách, který měl podle předvolebních plánů politiků zamezit účasti anonymních firem ve veřejných výběrových řízeních.
  • Hodnota vývozu osobních aut z České republiky v posledních pěti letech stoupla o třetinu na 199,9 miliardy korun. Dovoz se zvýšil jen o 3,6 procenta na 46,4 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu. Na celkovém českém vývozu se osobní auta podílela devíti procenty, na straně dovozu to byla dvě procenta.
  • Česko je ve 27členné Evropské unii podle hrubého domácího produktu (HDP) na hlavu až 17. nejbohatší zemí a Slovensku patří až 20. příčka. Ukázala to studie Eurostatu. Podobně na tom Česko bylo i předchozích letech. Žebříčku vévodí jasně Lucembursko.
  • Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce září zvýšil o téměř 207 miliard korun na 1,385 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 132.000 korun. Během loňského roku se státní dluh zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun.
  • Čtvrtina stavebních firem v Česku měla v říjnu o víc než pět procent méně zaměstnanců než ve stejném měsíci roku 2009. Nejtěžším obdobím bude pro stavaře ale teprve rok 2011. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu Svazu podnikatelů ve stavebnictví mezi stavebními podniky.
  • Na konci letošního roku bude vyplácet třinácté platy pouze 23 procent tuzemských firem. U většiny z 22 procent společností, kde se zaměstnanci finanční odměny na konci roku nedočkají, je hlavním důvodem nedobrá finanční situace. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC mezi téměř 200 firmami.
  • Největším inzerentem na tuzemském automobilovém trhu byla do října Škoda Auto, následují Ford a Peugeot. Celkem automobilky utratily za reklamu 3,4 miliardy Kč. Uvedla to společnost Admosphere, která se zabývá analýzou reklamních investic. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                        

Anketa

Část EU chce zavést jednotné patenty. Reaguje tak na to, že prozatím zkrachovala možnost jejich vzniku v celém bloku. Cílem je šetřit peníze, které firmy vynakládají zejména na překlady. Česko zatím zájem připojit se k této skupině neprojevilo.

  • Se systémem jednotných patentů souhlasím, sníží to náklady - 11 %
  • Pro Česko se tím nic nevyřeší, překlady do češtiny budou potřeba pořád  - 89 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU