Co týden dal?

31.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Univerzální nabíječky, přísnější pravidla pro Svatý stolec, či neústupnost Miroslava Kalouska v kauze ČSOB-IPB. Třeba to přinesl poslední týden tohoto roku.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Německý zpracovatelský průmysl vytvoří v příštím roce 70.000 nových pracovních míst. Uvedl to prezident Německé komory průmyslu a obchodu (DIHK) Hans Heinrich Driftmann s odvoláním na studii, kterou komora uskutečnila.
    • Ruská vládní komise schválila transakci, v níž americký nápojový gigant PepsiCo koupí většinový podíl v ruském výrobci džusů a mléčných produktů Wimm-Bill-Dann (WBD) za 3,8 miliardy dolarů (zhruba 73 miliard Kč). Sdělil to člen komise Igor Artemjev. Akvizicí by se PepsiCo měla stát největší potravinářskou a nápojovou skupinu v Rusku.
    • Čína od začátku příštího roku ukončí platnost daňových pobídek na nákup malých vozů s objemem motoru do 1,6 litru. Na nákup těchto vozů uvalí prodejní daň deset procent.
    • Eurozóna se na Nový rok rozšíří o vůbec první postsovětskou republiku. Estonsko se vzdá vlastní koruny v době, kdy zeměmi platícími evropskou jednotnou měnou otřásá krize, která si nyní vybrala "oddechový čas" jen kvůli svátečním dnům v celé Evropě. Estonští politici nicméně jakékoliv riziko odmítají, přestože je jejich země na dlouhou dobu nejspíš poslední, která eurozónu posílí.
    • Brazilské státní ropné společnosti Petrobras experti uznali ropná naleziště Lula a Cernambi za komerčně využitelná. Země tak má první veleobří naleziště. Firmě vzrostl objem ověřených ropných rezerv o 8,3 miliardy barelů ropného ekvivalentu.
    • Vatikán je připraven zavést nová pravidla pro bankovní transakce, aby se napříště vyhnul podezření z praní špinavých peněz. Úřady letos v září Svatému stolci zmrazily bankovní konto s více než 23 miliony eur (přes 580 milionů Kč) a zatím je neuvolnily, ač o to Vatikán už dvakrát žádal.
    • Evropská unie definitivně schválila požadavky na univerzální nabíječku pro mobilní telefony. Novináře o tom v průběhu týdne informovala Evropská komise s odvoláním na rozhodnutí standardizačních úřadů CEN-CENELEC a ETSI. Výrobci mobilních telefonů nabíječky na trh začnou dodávat již v prvních měsících příštího roku.
    • Ceny drahých i základních kovů pokračovaly v růstu, k němuž jim pomáhal slábnoucí dolar a předpoklad solidního růstu poptávky během příštího roku. Na novém rekordu se ocitla například cena mědi, která se vyšplhala až na 9550 dolarů (asi 183.600 Kč) za tunu. Stříbro je vysoko nad 30 dolary za troyskou unci (oz; 31,1 gramu) a zdolalo rekord za posledních 30 let.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Možnost přivydělat si k podpoře v nezaměstnanosti ztratí od Nového roku pouze lidé, kteří se na úřadu práce zaregistrují až v příštím roce. Dříve zapsaní nezaměstnaní budou mít možnost legálně pracovat i nadále. Nezaměstnaní od ledna ztratí možnost přivydělat si k podpoře kvůli změně zákona o zaměstnanosti.
  • České dráhy vyhlásily tendr na modernizaci 64 bezbariérových vagonů z konce 80. let minulého století pro expresní vlaky a rychlíky. Náklady firma předpokládá ve výši 1,5 miliardy korun, splnění kontraktu očekává do 36 měsíců od jeho podpisu.
  • Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se v prosinci meziměsíčně zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry se zvýšil o 3,6 bodu, a to vlivem růstu důvěry podnikatelů i spotřebitelů. Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2009 je souhrnný indikátor důvěry meziročně o 13,5 bodu vyšší.
  • Čeští příjemci dotací z evropských fondů dostali v listopadu a na začátku prosince na účty 12,1 miliardy korun, což je meziměsíční nárůst o 6,9 procenta.
  • Prodej nových osobních v letošním roce vzrostl zhruba o čtyři procenta na přibližně 168.000 vozů. Zájem o užitkové klesl o dvě pětiny na 11.500 aut. Odhaduje to Sdružení automobilového průmyslu. Oficiální výsledky oznámí Svaz dovozců automobilů na začátku ledna.
  • Stát prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB. Banka má rovněž podle rozhodčího nálezu nárok vůči ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB za společností J.Ring ve výši 1,6 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však nařídil na základě prohrané arbitráže s ČSOB podat trestní oznámení na všechny členy bývalé vlády Miloše Zemana s výjimkou ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, na tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a na konkurzního správce zkrachovalé IPB Petra Staňka. Důvodem je nevýhodná smlouva s ČSOB o převodu IPB, která vedla k prohře státu a zaplacení necelých dvou miliard korun.
  • Obyvatelé přibližně 400.000 bytů se budou muset od Nového roku vypořádat s koncem regulace nájemného. Jak se uvolněné nájemné bude v roce 2011 skutečně vyvíjet, zatím není jasné. Záležet bude například na ochotě nájemníků přistoupit na další zvyšování činží, na rychlosti a způsobu rozhodování soudů v případných sporech o určení nájemného nebo na vývoji poptávky po nájemním bydlení. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                     

Anketa

Podle průzkumu společnosti LMC bude na konci letošního roku vyplácet třinácté platy pouze 23 procent tuzemských firem. Naopak 22 procent společností nebude vyplácet odměny vůbec žádné. Jak jste na tom letos vy, dostali jste nějaké vánoční odměny?

  • Ano, třináctý plat v plné výši - 13 %
  • Odměna byla, ale nižší než plný třináctý plat - 14 %
  • Žádné odměny jsme nedostali - 73 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU